Битката за Балканите не е приключила

С решението си да приеме Черна гора, НАТО подчертава особено дебело, че Западът няма да изостави Балканите в руската зона на влияние. Това е категоричен сигнал и към Путин, пише Николас Бусе в коментар за ФАЦ.

НАТО изпраща две послания към Москва: нямаме никакъв интерес от задълбочаването на вашия конфликт с Турция, но тъй като тя е наш съюзник, ще усилим защитата ѝ; и второ - не разрешаваме да ни се месите по отношение на Западните Балкани, затова ще приемем за член малката Черна гора.

Особено второто решение показва, че започналата в Украйна битка за сфери на влияние ни най-малко не е приключила. От дълго време насам Русия се опитва да си възвърне стратегическите позиции на Балканите като използва за това главно съюза си със Сърбия. Приемането на Черна гора в НАТО несъмнено няма да увеличи сигурността на Атлантическия алианс чувствително. С това си действие Западът по-скоро прави опит да запази и разшири достъпа си до този все още нестабилен район на Европа.

Всичко това показва, че общият интерес - да бъде победена "Ислямска държава" - не е достатъчно силен, за да неутрализира централния конфликт между Русия и Запада. Този конфликт все повече започва да се върти около въпроса дали Европа, а сега и Близкият изток, да бъдат либерално или авторитарно устроени.

 

 

Николас Бусе, Франкфуртер Алгемайне Цайтунг

www.faz.net

Всички права запазени!

Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа