Заплахата Саудитска Арабия

Заплахата Саудитска Арабия
  • Автор:  Е. Лилов, АГ, ДПА, ФАЦ, ДЦ
  • Дата:  
    03.12.2015
  • Сподели:

Анализ на германското външно разузнаване BND предупреждава за сериозните опасности, произтичащи от Саудитска Арабия. Ето какво се казва в документа:
"Саудитска Арабия все повече се стреми да се превърне във водеща регионална сила. (...) Досегашната линия на дипломатическа сдържаност, водена от по-възрастните членове на кралското семейство, вече отстъпва място на един нов вид импулсивна интервенционна политика", се казва във вътрешен анализ на германското външно разузнаване BND. В него се предупреждава за опасността от евентуалната дестабилизираща роля на кралството в арабския свят.
Опасна концентрация на власт

Особено критично службата разглежда ролята на новия военен министър и син на крал Салман - втория престолонаследник Мохамед бин Салман. В неговите ръце се съсредоточава огромна икономическа и външнополитическа власт и това може да го подтикне да измести баща си от трона още приживе, твърдят от BND. Службата подкрепя заключенията си с военната активност на Саудитска Арабия в съседен Йемен. От края на март кралството участва в международната коалиция в подкрепа на йеменското правителство и бомбардира от въздуха позиции на бунтовниците, борещи се срещу правителството. По този начин Саудитска Арабия иска да покаже, че е "готова да поеме военен, финансов и политически риск, за не губи позиции като регионална сила", пишат авторите на анализа.

Германия следи внимателно поведението на Саудитска Арабия. Особено критична е оценката на германското правителство за състоянието на човешките права и изпълнението на смъртната присъда. Външното министерство в Берлин например се опитва в момента да предотврати екзекуцията на известния шиитски духовник шейх Нимр ал Нимр, чиято смъртна присъда наскоро беше потвърдена от Върховния съд на кралството.

Рияд е "гладен" за оръжие

Авторитарно управляваната държава се включи с танкове и военни части в потушаването на протестите в Бахрейн през пролетта на 2011 година. Със сила правителството отговаря и на всяка проява на критично отношение вътре в страната. Включително заради на оръжейните сделки със Саудитска Арабия се гледа много критично. В началото на тази година Берлин спря доставките на смъртоносни оръжия за Рияд. През лятото обаче германското правителство одобри продажбата на 15 патрулни кораба за Саудитска Арабия, предназначени да предпазват петролните платформи от възможни удари на "Ислямска държава". Те са оборудвани с оръжие, но само за самоотбрана.

Още през 2011 година тогавашният военен министър на Германия Филип Рьослер подписа с Рияд договор за продажбата на 270 танка "Леопард-2". Кралството е заделило сумата от 18 милиарда евро за покупката на общо 800 танка. Имайки предвид наложения стоп от януари т.г. за доставки на смъртоносни оръжия, тази сделка може и да не се осъществи. А и в германското правителство, което трябва да одобри износа, все ооще няма постъпило искане за въпросните танкове. Саудитска Арабия обаче се опитва да си набавя тежко оръжие от други страни, например от Испания, която произвежда по лиценз няколко версии на танковете "Леопард".
DW

Станете почитател на Класа