"Войната" между Турция и Русия: как я виждат руснаците

"Войната" между Турция и Русия: как я виждат руснаците
  • Автор:  Юри Решето
  • Дата:  
    03.12.2015
  • Сподели:

Не за Крим, не за Париж. Днес хората в Русия говорят най-вече за Турция. Те започнаха да се притесняват, че обтягането на двустранните отношения ще ги засегне съвсем пряко. Репортаж от Москва разказва за тревогите им.

Изведнъж Турция се превърна в най-важната тема за хората в Русия. Инцидентът с руския пътнически самолет в Египет и конфликтът с Украйна останаха на заден план. Днес в разговорите, които водят обикновените руснаци, присъства най-вече сюжетът с руския Су-24 и обтегнатите руско-турски отношения. Нищо, че повечето факти около свалянето на изтребителя са неизяснени. Впрочем президентът Путин наля и допълнително масло в огъня с твърдения, че бойният самолет е бил отстрелян, за да се гарантира необезпокояваната контрабанда на петрол на "Ислямска държава" (ИД), която Турция искала да прикрие. Така той на практика обвини Анкара, че защитава терористите, които контрабандно прекарвали индустриални количества петрол към Турция.

Но да се върнем към обикновените руснаци. Моят приятел Максим мина вчера на по чаша бира, носейки със себе си бутилка "Старий Мелник". Тази марка, както и "Золотая бочка" са любимите бири на руснаците. Това са всъщност две от общо 25-те вида бири, произвеждани от турския концерн EFES. Техният дял на руския пазар съставлява около 17%.

Любимата бира на Максим обаче внезапно му загорча, щом научи, че президентът Путин е подписал указ за ограничаване на "бизнеса на турските фирми в Русия". Това засяга и него, тъй като той работи за EFES. Максим обаче може да остане на улицата, ако на EFES бъде отнето правото да произвежда бира в Русия.
Къде ще почиват руснаците?

Не само моят приятел, но и редица други руснаци внезапно забелязаха колко важна роля играе Турция в Русия. Всеки, който хвърли поглед към шикозните сгради на новосъздаденото Московско сити, неминуемо ще забележи ясно открояващия се силует на елегантния небостъргач "Evolution", построен от турския строителен концерн "Renaissance Construction" . В цяла Русия в момента работят над 100 турски строителни фирми, много от тях участваха в изграждането на престижни обекти като спортните съоръжения за Олимпийските игри в Сочи, санирането на Държавната дума, строежа на магистралата, свързваща Москва със Санкт Петербург или новия терминал на летището в Санкт Петербург.

 

 

Докато Максим се тревожи как ще си изкарва парите в бъдеще, 4,5 милиона руснаци са се загрижили за това къде биха могли да ги харчат. Точно толкова прекараха миналогодишната си отпуска в Турция. "Не познавам нито един, който да е останал недоволен. А сега? Ще трябва май да летуваме вече в Крим", въздиша една московчанка. "Неоспорим факт е, че в Турция е по-хубаво, но какво да правим", добавя тя.

Сега други държави се опитват да спечелят руските туристи. Израел например активно рекламира своите дестинации сред тях. Навсякъде в Москва могат да се видят плакати за почивки край Мъртво море. На много места в Израел освен това се говори и на руски и това е добре известно на руснаците. "Все пак, ще е трудно да се намери истински заместител на Турция", казва Лариса Алханова, представителка на една от най-големите туроператорски фирми в страната "Тес Турс". Тя пояснява още, че в самата Русия няма достатъчно хотели, нито добра инфраструктура за развиването на местен туризъм, който наведнъж да поеме толкова много хора.

Като евентуални алтернативи Алханова изброява Абу Даби, Кипър и Тунис. Тя посочва, че жителите на Москва и Санкт Петербург обичали да пътуват и до Германия, която заема трето място в предпочитаните им дестинации, след Египет и Турция.

От мерките, които ще влязат в сила на 1 януари 2016, ще бъдат засегнати много руснаци, сред които и приятелят ми Максим. От началото на новата година ще бъде отменен безвизовия режим между Русия и Турция, както и всички чартърни полети. Редовните полети няма да бъдат засегнати. Поне засега. Ако и това стане, ще се наложи "Turkish Airlines" да анулира по 88 свои полета дневно. На стоките "Madе in Turkey" ще бъде наложено ембарго, което ще засегне най-вече производителите на цитрусови плодове и доматите, но също текстилната индустрия и производителите на авточасти.

"Ще пием по-малко бира?"

Още отсега впрочем някои прекалено ревностни поддръжници на Путин сред местните власти се престарават с предсрочни мерки срещу Турция. По радиото например често се съобщава за цели колони с турски ТИР-ове, блокирани на беларуско-руската граница "до второ нареждане". В региона на Краснодар пък изгонили 39 турски бизнесмени, чиито лични документи уж не били в ред.

Близките до държавната власт медии като вестник "Известия" се опитват да омаловажават ставащото. "Гражданите на Русия няма да усетят отстраняването на Турция от руския пазар" е цитиран руският министър на земеделието Александър Ткачов, който изрежда и потенциалните алтернативни вносители, а именно Азербайджан, Узбекистан, Мароко и Израел.

Може и пък узбекското грозде да е по-сладко от турското, а мароканските домати да са по-сочни. Те обаче няма да могат да спасят работното място на приятеля ми Максим. А той вече философства за бъдещето: "Ако отпаднат 17% от руското потребление на бира, след като EFES бъде забранен, означава ли това, че ние, руснаците, ще пием 17% по-малко бира? Ами това ще е страхотно! Или пък може би отново ще се върнем към водката?"

DW

Станете почитател на Класа