Апокалиптична снимка -330 кита умират по бреговете на Чили

Повече от 330 мъртви китове са били открити в Патагония, Чили, през юни. Според учените, които сега разследват причината за смъртта на тези животни, това е една от най- масовите.

Досега в Чили са преброили 305 тела и 32 скелета на вида сейвал по южните брегове, съобщава "National Geographic". Китоподобните са открити на голяма площ от чилийска Патагония.

"Намерихме една апокалиптична картина. Никога не съм виждал подобно нещо. Има много области, които все още не могат да бъдат достигнати, така че е вероятно да има още мъртви китове," каза пред AFP Врени Хаусерман, директор на Научния център Huinay, чиято експедиция откри животните.

Учените предполагат, че „червената вълна" може да бъде причина за масовата смърт на китовете, но за сегатова още не може да се потвърди. „Червената вълна" е рязко увеличаване на наличието на микроскопични морски водорасли, които променят цвета на водата. Свръхрастеж на този тип водорасли предизвиква токсични ефекти.

Разследване на чилийските власти заключи, че няма човешка намеса в смъртта на китоподобните. "Първоначалният анализ показва, че всички екземпляри са загинали наведнъж", обяснява Хаусерман.

Станете почитател на Класа