Путин: "Русия може да стане най-големият доставчик в света на не-ГМ храни"

Русия може да стане най-големият в света доставчик на висококачествени, здравословни и не-генно модифицирани храни, заяви в четвъртък руският президент Владимир Путин пред руското Федерално събрание. Президентът призова също Русия към пълна независимост по отношение на производството на храни до 2020.

"Ние не само можем да се изхранваме с нашите култури и водни ресурси. Русия може да стане най-големият в света доставчик на висококачествени храни, които отдавна са изчезнал в някои западни производители. Търсенето на световния пазар за тези продукти непрекъснато се разраства ", каза Путин.

Според руския лидер, Русия се е превърнала от вносител в износител на храни. "Преди десет години ние внасяхме почти половината от храната си от чужбина и разчитахме на вноса. Сега Русия е сред износителите", каза Путин. Според президента, миналата година руският износ на селскостопански продукти е в размер на близо 20 000 милиона, което се равнява на 25 % повече приходи отколкото от продажбата на оръжия, или една трета от приходите от износ на газ.

Според Путин, това означава, че до 2020 г. Русия ще бъде в състояние да задоволи изцяло вътрешния пазар с храни, произведени в страната.

През септември Кремъл се изказа срещу производството на храни, съдържащи генетично модифицирани организми (ГМО).

Станете почитател на Класа