Кадафи предупредил Тони Блеър за ислямистки атаки в Европа

  • Парламентът на Англия направи публични записите на телефонни разговори, досега секретни, включително и на бившия британски премиер Тони Блеър с бившия либийски лидер Муамар Кадафи, съобщава "Телеграф".

  • Няколко месеца преди смъртта си през октомври 2011 г., по време на телефонен
  • разговор в 11:15 (GMT) на сутринта на 25-ти февруари 2011, Кадафи предупредил Тони Блеър за събуждането на либийски джихадистки терористични клетки. "Те (джихадистите) възнамеряват да контролират Средиземноморието и да атакуват Европа", отразява стенограмата думите на Кадафи.

  • В същия разговор, който продължил около половин час, либийският лидер настоял, че той се опитва да защити страната си от Ал Каида. "Ние сме атакувани", казал той, "от една организация, наречена "Ал Кайда в ислямска Северна Африка”, установила спящи клетки в Северна Африка. Тези спящи клетки в Либия са подобни на тези в САЩ, преди 11.09.2001 ".
  • По време на второто обаждане направено в 15:35 (GMT) на същия ден, стенограмата отразява, че Кадафи казал на Блеър, че "ще трябва да се въоръжи населението и да се подготви за борбата." "Либийски хора ще умрат и щетите ще се отразят на Средиземно море, Европа и света. Тези въоръжени групировки използват ситуацията (в Либия) като оправдание, затова трябва да се борим с тях", казал той.

  • Тони Блеър имал добро приятелство с Муамар Кадафи, когото поканил два пъти, за да се опита да договори отпътуването му от Триполи в началото на гражданската война, обхванала Либия. Три месеца по-късно, ръководената от НАТО коалиция, включваща и Великобритания, постави началото на серия от бомбардировки на инфраструктурни и военни позиции на Кадафи, който подаде оставка през август 2011 г. и след това, през октомври същата година, той е заловен, пребит и убит от тълпата.

Станете почитател на Класа