Разкриват личен разговор на Тони Блеър и Бил Клинтън, след смъртта на лейди Ди

Разкриват личен разговор на Тони Блеър и Бил Клинтън, след смъртта на лейди Ди
 • Автор:  Е.Аврамов
 • Дата:  
  09.01.2016
 • Сподели:
 • Телефонен разговор между Тони Блеър и Бил Клинтън (тогава президенти на Обединеното кралство и САЩ) се е състоял на 1 септември 1997 г., един ден след смъртта на принцеса Даяна. Запис от същия е декласифициран на 7 януари от президентският център на Клинтън в Литъл Рок, Арканзас, съобщава Daily Mail.

  Разговорът е фокусиран специално върху съдбата на синовете на Даяна, принцовете Уилям и Хари.

  "Аз наистина се тревожа за тези деца сега", казва Бил Клинтън, на коeто Блеър отговаря:

  "Тя беше тяхната непоклатима скала, която ги свързва с външния свят. Най-големият син, Уилям, е като нея, стъпил на земята и прави същите неща като другите деца на неговата възраст."

  Двамата лидери обсъдили подробностите на трагедията и възможните версии за инцидента, при който загина принцеса Даяна, а Тони Блеър признава, че тя ще му липсва.

  "Лично на мен ще ми липсва, е като че ли една звезда загасна. Тя беше една звезда за тях", каза той.

  Даяна почина на 31 август 1997 г. в пътнотранспортно произшествие в тунела Алма в Париж, със своя партньор в живота, Доди Ал Файед, докато бягат, тормозени от фотографи. През януари 2004 г. беше започнато разследване за установяване на обстоятелствата около смъртта й. Според официалната версия, принцесата починала в резултат на катастрофата, настъпила, защото шофьорът на колата е пил алкохол.

Станете почитател на Класа