Саудитска Арабия вижда заплаха в шиитите за петрола си

Саудитска Арабия вижда заплаха в шиитите за петрола си
 • Автор:  Ш.Меламед
 • Дата:  
  09.01.2016
 • Сподели:
 • Неотдавнашната групова екзекуция в Саудитска Арабия прикрива най-големия страх на кралския дом на Сауд. Неговите членове се опасяват шиитите да не се присъединят към Иран, страна на шиитското мнозинство, което ще остави царството без най-големите му петролни резерви, казва наблюдателят на списание "The Intercept'" Йон Шварц. 

  По негово мнение, дипломатическата криза, която избухна в Близкия изток след обезглавяването на шиитския духовник Нимр в Саудитска Арабия, е родена от борбата за контрол на петрола. Той стигнал до това заключение след изучаване на сравнителна карта на петролните полета и разпределението на религиозните вярвания, разработени от ориенталиста и картограф Михаел Мехрад Изади.

  Картата показва, че почти всички изкопаеми горива в Персийския залив и прилежащите площи, са в райони, населени предимно с шиити. "Това е вярно дори и в Саудитска Арабия, сунитска държава, в която основните петролни полета са разположени в Източна провинция, където мнозинство има шиитското население", казва Шварц.

 • Семейството на Саудитския цар и многото принцове са изплашени от възможността шиитите от Арабския полуостров да станат независими и да се солидаризират по религиозни мотиви с техните ирански братя, задържайки земята си и петрола в нея. Страховете са много по-дълбоки, след като американската инвазия в Ирак свали режима на Саддам Хюсеин, който беше подкрепен от сунитското малцинство. Сега в Багдад властват представители на шиитското мнозинство, които по същество са про-ирански.

Станете почитател на Класа