През 1942 г. Хитлер е знаел, че не ще победи СССР

  • В Централния архив на Министерството на отбраната на Русия са запазени хиляди непубликувани документи от нацистката армия и правителството по време на Втората световна война, които са златна мина за изследователите на това време. Много от тези документи съдържат неочаквана информация, като един показващ, че още през 1942 г. Хитлер разбира, че ще загуби войната срещу Съветския съюз.

    Документът докладва среща между Хитлер и генералите му на 16 септември 1942 г., обяснява д-р Матиас Ул, немски историк цитиран от руския вестник "КП". Въпросната година била пълна с ожесточени битки срещу съветската армия, две години преди да отвори втория Европейския фронт. Според него, по време на срещата на фюрера се карал два часа на генералите си, обвинявайки ги за провала на офанзивата срещу Москва и Кавказ. "Де факто той обяснява на генералите, че войната срещу СССР вече е загубена", казва изследователят, добавяйки, че "очевидно Хитлер е предвидил изхода от войната още преди края на битката при Сталинград [Февруари 1943].
    "След порицанията си към генералите, те се страхуват да поемат отговорност при вземането на решения и, де факто, войниците са били управлявана лично от фюрера, въпреки че не знае реалната ситуация на фронтовете," обяснява Ул.

Станете почитател на Класа