7-големите научни открития на 2016

Може би най-голямото научно постижение на 2016 беше откриването на гравитационни вълни в тъканта на пространство-времето, в една двойка от сблъскващи се черни дупки. Развитието добавя по-голяма тежест на теорията на относителността на Алберт Айнщайн. Откритието е кръстено Пробив на годината и се очаква да спечели Нобелова награда. Възможното съществуване на вълните е било една от най-големите загадки на физиката през миналия век и е предсказано от Айнщайн през 1916 г.

Proxima б. През август, години на научни изследвания доведоха до потвърждаване на наличието на потенциално обитаема планета в орбита около звездата най-близо до нашето слънце.
Кръстена "Proxima б", планетата се намира в "обитаемата зона" на звездата Проксима Кентавър, на 4.2 светлинни години от Земята. Тя потенциално може да поддържа живота - дори и бъдещото човешко присъствие. Но не си опаковайте багажа все още: с настоящата технология ще отнеме около 137 000 години, за да достигнем до планетата.

"Първи по рода си" динозавър. Опашка на 99-милиона-годишен динозавър, с пера, кости и меки тъкани, беше намерена, запазени в кехлибар в Мианмар през декември. Извънредното откритие е още по-забележително от факта, че е открита случайно, в един пазар. Динозавърът е с размерите на врабче.
Четири нови елементи на Менделеевата таблица. Руски, американски и японски учени стоят зад новите попълнения, които бяха наречени Nihonium, Moscovium, Tennessine и Oganesson. Те са 113, 115, 117 и 118-то елементите на таблицата, попълващи седмия ред. Това бяха първите попълнения в таблицата от 2011 г.

Космически кораб Juno достигна Юпитер. Космическият кораб Juno на НАСА направи рекордно близък контакт тази година с Юпитер. През юли, той се доближи на 4,200km до най-голямата планета в Слънчевата система, при скорост от 130,000 мили в час. Juno, който стартира през 2011 г., е първият изкуствен обект в орбита около гигантската планета, от края на мисията Галилео.
Ключът към дълголетието. Учени от клиниката Майо открили, че клетки, които вече не се делят вътре в нашите тела, известни като "стареещи клетки", са свързани с болести на старостта, като бъбречна недостатъчност и диабет тип 2. Изхвърляне на "клетъчните отпадъци" може да удължи живота с до 35%, а също така забавя образуването на тумори и намалява свързаното с възрастта влошаване на някои органи.

Мишки, създадена в петри. През октомври, репродуктивни специалисти приветстваха като пробив успешно създадени мишки от лабораторни яйцеклетки. Японски учени препрограмирали опашни клетки на мишка като стволови клетки и ги превърнали в яйцеклетки в една чашка на Петри. Оплодените яйцеклетки, след това се оплождат и ембрионитесе имплантират в женски мишки, които раждат 11 здрави мишлета."Въпреки това, ние сме още далеч от изкуствени яйцеклетки за жени в момента" заявиха от Университета на Единбург.

Станете почитател на Класа