Естония предупреждава Великобритания за руски "капани" за британските войски в Източна Европа

Очевидно обезсърчителната тактика на Русия в Източна Европа е "да направи британските войски да изглеждат като бандити", съобщава Times, цитирайки ръководителя на разузнавателната агенция на Естония, Мик Марран.

Говорейки пред британските медии, естонският главен разузнавач предполага, че британските войски, разположени в Естония, ще станат "мишена" за Москва.

"Ще има 800 млади британски войници. Хората ще се пътуват от тяхната база до градовете. Вероятно ще им скочат в някоя кръчма. Ние не може да изключим някои битки, предизвикани от противоположния отбор в Естония" заяви той в интервю пред Times.
Според началника на разузнаването, служители на двете приятелски нации "обсъждат заплахата от месеци", опитвайки се да решат как да се предпази британският персонал в Естония от предполагаеми шпионски игри в стила на Студената война.

"Кутията с инструменти на Русия е огромна", каза Марран, предупреждавайки, че „срещу британците в Естония и други части на НАТО са възможни щуротии, които да доведат до изнудване чрез социалните медии и да предоставят отлична възможност на Москва да създаде невярна представа за западна агресия. "

НАТО в последно време разшири офанзивата по западните граници на Русия, като обяви разполагането на оръжия и международни батальони в балтийските държави и Полша.
Москва е критикувала многократно военното натрупване на НАТО в Източна Европа, което е най-голямото след края на Студената война. За да отговори на предизвикателствата пред сигурността й, Русия доставя най-съвременните оръжия и оръжейни системи на армейските единици, охраняващи западните граници и ускорява бойната подготовка на войските.

Станете почитател на Класа