Китай предупреждава САЩ и Южна Корея за "последствия" от разполагането на THAAD

Говорителят на Министерството на външните работи на Китай, Генг Шуан, каза по време на пресконференция, че страната му ще предприеме стъпки, за да гарантира своята безопасност, ако САЩ разгърнат своята система за противоракетна отбрана THAAD в Южна Корея и посочи, че за последиците от тази маневра отговарят Сеул и Вашингтон, съобщава Reuters.

Миналата година правителството на Южна Корея реши да инсталира тази ракетна система в област Сонджу, югоизточно от столицата. За провеждане на плановете, военното командване в Южна Корея е извършило размяна на земя с Lotte Group, местна компания с бизнес в Китай, която властите на азиатския гигант разследваха по този въпрос.

Съвместните планове на Южна Корея и САЩ са да пуснат в експлоатация THAAD през юли или август тази година, за да отговорят на оръжейната заплаха от Северна Корея.
Въпреки че говорителят на Министерството на външните работи заяви, че "това е суверенна и самостоятелна защитна мярка на Южна Корея," китайското Външно министерство и изрази своята "загриженост и ясна опозиция" на инициативата.

Станете почитател на Класа