Страната на подухващия вятър

Страната на подухващия вятър
  • Публикация:  classa.bg**
  • Дата:  
    02.03.2017
  • Сподели:

Така ще се прекръсти до средата на века държавата, която е известна в целия свят с прозвището си Страната на изгряващото слънце.

Причината за това е смелата програма на властите за развитие на вятърната електроенергетика, съобщава агенция Ройтерс в материала сиJapan accelerates wind power development as govt support pays off: study.

Няма да се занимаваме много с тинтири-минтири, а направо ще ви покажа графиката с пътната карта за развитието на сектора, до средата на века:

Сумарното количество инсталирани вятърни електропроизводствени турбини, към средата на века ще бъде приблизително 75 ГВт (ГигаВата), което се равнява на 75 броя от един от двата сега работещи ядрени блока в АЕЦ „Козлодуй“ или 32,5 нови АЕЦ-а. От графиката се вижда, че най-голям ще бъде делът на инсталациите на сушата, най-тъмносинята част от изображението. Почти по равно ще бъдат инсталирани нови турбини в океана, както фиксирани така и плаващи.

През това време ние ще сме похарчили още няколко милиона или десетки милиони лева, за да плащаме на Росатом, която да ни гарантирала съхранението на старото желязо, което в момента плува към нас уж годно за изграждане на АЕЦ „Белене“. („Реакторите менте за АЕЦ „Белене“ тръгват към нас„)

Сега можете да започнете да си представяте къде ще бъдат в икономическото си развитие поданиците на императора от Страната на подухващия вятър и къде ще бъде матряла от тъмната балканска страна, в средата на настоящия век.

Станете почитател на Класа