Британска болница ползва виртуална реалност (ВИДЕО)

Технологията предпазва децата от стрес при изследвания

Виртуалната реалност може да предпази децата от стрес при изследвания. Стресът от магнитнорезонансната томография при децата може да бъде преодолян с виртуална реалност. Подобен подход вече прилага една британска болница.

 

Магнитнорезонансната томография е вид медицинска диагностика, която се използва за получаване на изображения на вътрешните органи и тъкани на човека. В процеса на изследването пациентът се помества в тясна затворена камера, а процедурата е съпроводена със силен шум, поради което децата се стресират.

 

За да избегне този проблем, болницата на Кралския колеж в Лондон е внедрила технология за виртуална реалност. Става въпрос за Android приложение за VR шлемове от рода на Google Cardboard, с помощта, на което децата се подготвят за процедурата – те виждат панорамна гледка на помещението и получават информация за изследването.

 

Технологията с виртуална реалност се явява алтернатива на упойващите средства и успокоява децата, които трябва да бъдат неподвижни по време на изследването. Приложението все още е в процес на тестване, като скоро се очаква и версия за iOS устройства.

 

Ако VR експериментът се окаже успешен, т.е. помогне на децата да преодолеят страха, технологията ще намери широко приложение. Има също планове за създаване на приложения и за други медицински процедури като биопсия и хирургически намеси, вкл. за възрастни пациенти.

Станете почитател на Класа