Русия: Физическото оцеляване става начин на живот

Физическото оцеляване стана начин на живот за милиони хора в Русия, констатира в. “Независимая газета”. Над една трета от жителите на страната признаха, че не са потребители, коментира руският всекидневник проучване на холдинга “Ромир”.

 

Трийсет и шест на сто от участниците заявяват, че от половин година не са правили “никакви големи покупки” - обувки и дрехи, битова техника, жилища и коли. Делът на руските граждани, изключващи се от потреблението, е бил по-голям само в разгара на кризата през 2015 г. “А 42 на сто от запитаните не смятат да купуват нищо и през близките шест месеца”, посочва изданието.
 
 
Оценки на Руската академия за народно стопанство и държавна служба гласят, че в сравнение с нивото отпреди кризата, януари-октомври 2013 г., доходите на населението, заплатите и пенсиите реално са намалели съответно с 9.1,  4 и  2.5 процента.
 
Властите признават, че близо 20 милиона души, 13.5 на сто от жителите на Русия, живеят с доходи под жизнения минимум. В навечерието на президентските избори през март те решават проблема оперативно - от 1 януари минималните заплати трябва да стигнат 85 на сто от жизнения минимум, а от 1 май дори 100 процента.
 
Спешно се вземат и други мерки - пенсиите и заплатите в бюджетния сектор се индексират според инфлацията, подпомагат се семействата с деца.
 
Но дори и спешните мерки може да не подействат, предупреждават експерти на всекидневника. “Защото става дума за преразпределителни мерки, при това криещи риск от намаляване на заетостта”, обяснява икономистът Вадим Новиков.
 
Хората в Русия “затъват в мизерия. За разлика от правителствените чиновници гражданите у нас живеят в тази реалност и не виждат никакъв “умерен икономически растеж”. Затова намаляват разходите си”, отбелязва пред “Независимая газета” Михаил Шчапов, депутат комунист от Държавната дума.
 
През изтеклата година преточването на пари от джобовете на хората в бюджетите на руските монополи не намаля, а рязко се ускори, пише вестникът в друг материал.
 
Цените на комуналните услуги “изпревариха двойно инфлацията” в Русия. Официално средният ръст на потребителските цени в страната за 2017 г. бе 2.5 на сто, а плащанията за жилищно-комунални услуги пораснаха с повече от 5 процента, уточнява той.
 
Миналата година руските власти неоправдано измъкнаха от хорските портмонета в полза на комуналните монополи 80 милиарда рубли отгоре.
 

При това чиновниците се престориха, че няма нищо страшно в това “комунално пускане на кръв”. И руското правителство явно не се кани да компенсира на хората несправедливото надплащане, резюмира изданието.

Станете почитател на Класа