Путин: "САЩ се намесват в делата на други страни и трябва да са готови за отговор"

Русия никога не се e намесвала във вътрешните работи на Съединените щати и няма намерение да прави това, заяви руският президент Владимир Путин на среща с журналисти. Президентът подчерта, че пък Вашингтон "се намесва навсякъде" и трябва да бъде готов да приеме реципрочни действия.

Путин подчерта, че САЩ се опитват да се намесват "непрекъснато" в делата на други народи - поведение, което се е превърнало в "норма" и което, по мнение на руския лидер, е "абсолютно неправилно". В това отношение президентът подчерта, че Вашингтон "трябва да може да отговори на определени предизвикателства, които самите те стимулират".

 

Руският президент нарече обвиненията за намеса на Русия в американските избори през 2016 г. абсурдни. "Искам да подчертая още веднъж: това е абсолютна глупост", заяви президентът, добавяйки, че "няма тайно споразумение, нито някаква намеса от наша страна".

 

В същото време Путин се оплака, че въпреки че Москва е готова да подобри отношенията си с Вашингтон, вътрешната политическа ситуация в САЩ "не се успокоява" и не го позволява.

 

Нормализирането на отношенията "не зависи от нас", заяви президентът, който се позовава на постоянните опити за "сплашване на сегашния президент с политически процес, използвайки въображаемата намеса на Русия като аргумент".

 

Руският лидер говори и за напрегнатата ситуация на Корейския полуостров. Денуклеаризацията на района "е възможна само чрез диалог и преговори", заяви президентът, който се застъпва за убеждаването на Северна Корея, че "тяхната сигурност ще бъде гарантирана дори без ядрени оръжия".

 

Що се отнася до ядрената програма на Пхенян, Путин увери, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун "спечели играта, защото има ядрени оръжия, способни да достигат до всяка точка на планетата". Също така, руският лидер каза, че Ким Чен-ун е "компетентен и зрял" политик.

 

Според руския президент, Москва знае кой е извършил провокацията с дронове срещу руски военни инсталации в Сирия. "Това не бяха турците", подчерта той.

 

"Имаше провокатори, но не и турци, ние ги познаваме", увери Путин, добавяйки, че също знае колко и на кого "плащат за тази провокация".

Станете почитател на Класа