Венецуела: "Алеята на вещиците"

Сериозен проблем има всеки, който се разболее във Венецуела: лекарствата там често не достигат, а медицинската помощ не е по джоба на мнозина. На „Алеята на вещиците“

в Каракас предлагат алтернативно лечение.

default

 

При баячите - по неволя

  • Смятат ги за магьосници - за мнозина болни във Венецуела те са единствената надежда. Кризата в здравеопазването силно ограничи достъпа на хората до медицинска помощ. Медикаменти не достигат, пък и не са по джоба на мнозина. Дори пациенти, болни от рак, често пъти остават без лечение.

default

Изцеление в спиритуална среда

  • Свещи и статуетки вместо медицинска апаратура: много венецуелци търсят спасение в алтернативната медицина. В Петаре - най-голямото гето в Каракас - ежедневно десетки пациенти идват с надеждата, че спиритуалните сили ще ги изцелят.

default

На конвейер

  • El callejón de los brujos - "Алеята на вещиците" наричат една от уличките в Петаре. От половин век насам към това място се стичат болни хора от цялата страна. Напливът е особено голям в съботните дни. Вещици и целители работят като "на конвейер", за да приемат всички нуждаещи се от помощ.

default

Когато няма пари за операция

  • Пациентите от "Алеята на вещиците" обикновено не могат да си позволят посещение при лекар. За една операция са нужни по няколкостотин долара - огромна сума за повечето венецуелци. Посещението при изцелител обаче струва само един долар. В момента страната е в плен на хиперинфлацията, масовия глад, престъпността и дефицита на стоки и храни.

default

За "балансиране на енергията"

  • Всеки ден стотици хора се редят на опашка, за да се доберат до някой чудодеец или изцелител. Знахарите обикновено залагат на евтини методи на лечение: строга диета, изпълнение на ритуали, баене. Спиритуалните въздействия трябва да "балансират енергията" на пациентите, обяснява един от тези народни лечители.

default

Срещу болестите със... свещи!

  • И новородени понякога имат нужда от спиритуална помощ. "За да лекуваме първо трябва да получим съгласието на духовете", обяснява един знахар. Някои пациенти са се записали за посещение при лекар, но докато чакат да бъдат прегледани или да започне лечението им не пропускат да посетят и някой баяч.
  • Автор: Щефани Хьопнер

Станете почитател на Класа