Пет звезди, които няма да познаете

Много известни личности на нашето съвремие се сдобиват с паметници или скулптури още приживе. Някои от тези произведения на изкуството обаче твърде малко наподобяват на оригинала. Вижте петте най-несполучливи от тях.

 

 

 

 

 

 

default

Джон Ленън

  • Косите - намазани с гел, погледът - подчертано деловит. Ако тази двуметрова бронзова статуя на Джон Ленън не се намираше на летището в Ливърпул, носещо името на легендарния "Бийтълс", едва ли някой би се досетил кой е изобразеният от британския скулптор Том Мърфи.

default

Шърли Беси

  • Тя изпълнява три от мелодиите във филмите за Джеймс Бонд. Затова на Шърли Беси в Уелс ѝ (б)е посветена статуя - и то каква! Произведението е високо цели 6 метра, а по някакво странно хрумване на скулптора британската певица е изобразена с дълго копие в ръка и с дупка-сърце на гърдите. Дали 81-годишната Беси се е харесала? Във всеки случай произведението е махнато оттам само след няколко дни.

default

Бъд Спенсър

  • Въпреки цензурата, филмите с Бъд Спенсър са показвани навремето и в комунистическа Унгария, където го почитат и до днес. През 2017 - година след смъртта му - Будапеща му посвещава паметник. На него актьорът трудно може да бъде разпознат, но поне в едно отношение бронзовата статуя му подхожда: също като оригинала, тя впечатлява с огромните си размери - тежи половин тон и е висока 2,5 метра.

default

Кейт Мос

  • Каква поза само! В действителност Кейт Мос позирала на британския творец Марк Куин само докато изобразявал лицето ѝ. За останалата част е позирала опитна учителка по йога. Статуята от чисто злато е висока само 88 см, но тежи цели 50 килограма. Твърди се, че е най-голямата статуя от масивно злато, изработвана от Древния Египет насам. Изложена е в Британския музей.

default

Кристиано Роналдо

  • Крива усмивка, кривогледи очи: едва ли има друг известен спортист, който да е понясял повече подигравки заради това произведение от самия Кристиано Роналдо. Той стоял с вкаменено лице по време на официалното откриване на бюста, красящ летището на родния му остров Мадейра. Произведението на Емануел Сантос било създадено за 15 дни по снимка на прочутия футболист.
  • Автор: Анте Биндер

Станете почитател на Класа