Войната на Дутерте с наркотиците: "Един пример за света"

Войната на филипинския президент Родриго Дутерте срещу наркотиците има нов последовател: президентът на Шри Ланка, Маитрипала Сирисена Той изрази желанието си да приложи същата политика срещу наркотиците по време на последното си посещение в Манила тази седмица.

 

Сирисена заяви "Войната срещу престъпността и наркотиците, водена от моя филипински колега, е пример за всички и лично за мен и като се има предвид, че в нашата страна заплахата от наркотици галопира, властите Шри Ланка трябва да следват неговите стъпки, за да контролират тази опасност", съобщава Guardian.

 

От своя страна филипинският президент каза, че това ще означава съюз със Шри Ланка в бъдеще, за да се борят съвместно с международния трафик на наркотици.

 

Войната на президента на Филипините срещу наркотиците, която вече е реализирала повече от 5 000 официални екзекуции от 2016 г., е критикувана от групите за защита на човешките права по целия свят, за насърчаване, както се твърди, на извънсъдебни убийства. Миналата година Международният наказателен съд потвърди, че провежда разследване на действията на Дутерте, но филипинските служители настояват, че съдът няма юрисдикция по въпроса.

Станете почитател на Класа