Русия стана петият по големина притежател на злато в света

Русия стана петият по големина притежател на злато в света
  • Автор:  Божидарка Чобалигова investor.bg
  • Дата:  
    20.01.2019
  • Сподели:

Русия измести Китай и се превърна в петия по големина притежател на злато в света, след като западните санкции са стимулирали централната й банка да купи рекордни количества от ценния метал през 2018 г., сочат данни, цитирани от Ройтерс.

С подкрепата на президента Владимир Путин централната банка залага сериозно на златото, което е смятано за убежище и естествена преграда спрямо долара, с активни покупки в последните десет години.

 

Русия стана петият по големина притежател на злато в света

 

През 2018 г. закупените количества злато от Русия скочиха още повече след ограничаването на притежаваните американски държавни ценни книжа вследствие на наложените санкции от Вашингтон върху руски компании през април, които са най-строгите от анексирането на Крим през 2014 г.

Централната банка е купила 8,8 млн. тройунции миналата година, като е подобрила рекорда си от 7,2 млн. тройунции от 2017 г., съобщи банката.

Към 1 януари тази година централната банка е държала 67,9 млн. тройунции злато спрямо 59,1 млн. тройунции в началото на 2018 г., което я превръща в петия по големина притежател на злато в света след САЩ, Германия, Франция и Италия.

Китай остава на шесто място, след като обяви увеличаване на златните си резерви само веднъж в последните над две години. Притежанията на страната са нараснали до 59,6 млн. тройунции през декември 2018 г. спрямо 59,2 млн. тройунции през октомври 2016 г.

Източници от индустрията съобщават, че една от причините Руската централна банка да залага на златото са американските санкции, тъй като то не може да бъде замразено или поставено в черен списък.

През май Путин заяви, че „монополът на американския долар е ненадежден, той е опасен за мнозина“.

Руската централна банка купува добито в страната злато от търговски банки. Размерът на бъдещите покупки е държавна тайна. Не е ясно и дали тя ще продължи да увеличава притежанията си на злато със същия темп – около 14% на година, през 2019 г.

Централната банка обаче вече е изкупила значителна част от добитото в Русия злато, което също расте, но с по-бавен темп, казват източници от индустрията.

Централната банка е отказала коментар.

Русия, която е на трето място в света по производство на злато, увеличи добива си през 2017 г. с 6%. Очаква се добивът на Русия през 2018 г. да нарасне с 3%.

Според последните данни на руското финансово министерство Русия е добила 8,5 млн. тройунции (265 тона) злато между януари и октомври миналата година.

„Изглежда, че целта е диверсифициране от американски активи“, казва пред Ройтерс източник от руски производител на злато.

Прочетена 405 пъти

Станете почитател на Класа