Китай намалява наполовина своята наземна армия и увеличава размера на въздушните и военноморските си сили

Китай е намалил наполовина сухопътната си армия, като част от промяната, която има за цел да увеличи размера на нейните военновъздушни сили и флот и да насърчи нови стратегически единици в рамките на плана за преобразуване на Народна освободителна армия (PLA), съобщава информационната агенция Синхуа.

 

Според този план, безпрецедентно сухопътните войски сега представляват "по-малко от 50% от общата численост на PLA". "Приблизително половината от нашите отряди, които не са военни, са уволнени, а броят на офицерите е намален с 30%", заяви агенцията.

 

Според военния анализатор Ни Лексонг, китайските военни следват оперативен модел с изтекъл срок, така че е важно да се приложат реформи, за да се оптимизира армията и да се задоволят нуждите на сегашното време, като се има предвид, че съвременната война поставя акцент върху други области като въздух, космос и киберпространство.

 

Той добави, че тази трансформация ще позволи на страната да разшири своите отбранителни сили извън националните граници и да защити по-добре интересите си в чужбина.


В този контекст останалите отрасли като Военноморските сили, Военновъздушните сили, Космическите сили и стратегическите сили за подкрепа сега съставляват повече от половината от отбранителните зони, като по този начин надминават военното тяло, което досега традиционно доминира в PLA.

 

Процесът на намаляване на персонала беше обявен за първи път през 2015 г. от китайския президент Си Дзинпин, чиято предложена цел е насочена към 300 000 служещи. В момента има два милиона мъже и жени на служба в най-големите въоръжени сили в света, според агенцията.

Станете почитател на Класа