Дутерте иска да промени името на Филипините поради „колонизиращия“ му произход

Президентът на Филипините Родриго Дутерте заяви, че иска да промени името на страната си, за да сложи край на споменаването на испанското колониално минало.


Президентът вярва, че един от неговите предшественици на власт, диктаторът Фердинанд Маркос, "е бил прав да настоява Филипините да се наричат Махарлика" Това е малайска дума, свързана с етапа преди връзката с Испания.


Маркос стана популярен с опитите си да фалшифицира историята. Един от най-известните му скандали избухва през 1986 г., когато стана ясно, че предполагаемото изгубено племе Тасадай е съставено от група актьори.


В средата на шестнадесети век испанският изследовател Руи Лопес де Виялобос кръщава два острова в знак на почит към инфанта, а по-късно и крал, Фелипе II. Преди пристигането си архипелагът не е имал политическо единство или обща деноминация, а испанското господство продължава до 1898 година.


"Виновни ли сме, че испанците дойдоха, завладяха ни и ни доминираха? Единственият лош късмет е, че мюсюлмански мисионер не е пристигнал", каза Дутерте, за да подчертае, че Филипините ще променят името си "някой ден".


Председателят на Сената на Филипините Тито Сото уверява, че няма да е лесно да се осъществи този процес, защото той ще изисква Филипините да направят твърде много промени в конституцията си.

Станете почитател на Класа