Сенатор Тед Крус "Изградете стената и накарайте Ел Чапо да плати"

Сенаторът на републиканците Тед Крус предложи да се използват активите, иззети от наркотрафиканта Хоакин Гузман Лоера, наричан още "Ел Чапо", за да се изгради граничната стена с Мексико, подкрепяна от президента на САЩ Доналд Тръмп.


"Изградете стената и накарайте El Chapo да плати", беше името, което конгресмен даде своята инициатива, след като Тръмп каза, че оценява възможността за обявяване на спешен фонд за издигане на стената, при отказ на Конгреса да одобри поисканите за тази цел ресурси.


Тръмп заяви в своя профил в Twitter, че стената на границата с Мексико ще се строи "независимо от парите".


През последните дни американският държавен глава направи финтове с второ частично закриване на правителството, докато демократите, които контролират Камарата на представителите, се съгласиха да одобрят бюджет за "ограда", вместо за стена. Крайният срок за постигане на консенсус в Конгреса е този петък, тъй като правителството прие план за финансиране на дейностите си до 15 февруари.


Предложението на Круз идва веднага след като журито определи Хоакин Гузман Лоера за виновен по десетте обвинения срещу него, след като приключи процеса, започнал на 13 ноември 2018 г. в съда в Източен Ню Йорк.

Станете почитател на Класа