Изтече, че Лондон е търсил 7 милиона долара за влияние на Балканите

Анонимъс публикуваха шестата партида документи, свързани с "Инициативата за почтеност" (ИП), този път фокусирайки се върху това как британският държавен проект търси 5,5 милиона паунда (7 милиона щатски долара) от фондове на британското правителство, за установяване на кампания на влияние в Западните Балкани.
Според течовете, Кристофър Донъли, директор на Института за държавност, който е матрицата на II, използва контактите си в НАТО и опита си във военното разузнаване, за да се опита да осигури средства за програмата на Балканите.
"Инициативата за почтеност" се позиционира като благотворителна организация срещу дезинформацията, докато през ноември миналата година хакери започнаха да филтрират много вътрешни документи, които разкриха тяхното правителствено финансиране и факта, че те са изпълнявали кампании за влияние срещу Русия в цяла Европа.
В отговор на изтичането на информация, ИП оттегли цялото съдържание от официалния си уебсайт и, въпреки че призна, че някои от документите са „автентични", тя увери, че други са „фалшифицирани", но не предостави никакви доказателства в подкрепа на твърденията си.
В писмо до Гай Спиндлер, бивш служител на MI6, Донъли обяснил, че програмата на Балканите ще бъде изпълнена съвместно с глобалната компания за маркетинг и комуникации Edelman, която според него може да помогне да се продуцират "рекламни кампании по телевизията, които насърчават промяната, обучение на английски език, което насърчава правилните послания и дори сапунена опера за проблема с корупцията".
Също така, Донъли казва, че проектът се нуждае от "местни партньори в балканските страни. Те ще помогнат да намерят журналисти, които могат да бъдат съюзници в техните усилия и които могат да бъдат доведени на екскурзии в Лондон, в щаба на НАТО и т.н.".
Писмото, което се фокусира върху усилията за установяване на кампания за влияние "срещу корупцията и добро управление" в Западните Балкани, е от 15 октомври, но годината не е посочена. Това обаче може да е 2018 г., поради факта, че документите по предложението за Балканския проект се отнасят до 2018 г. и до януари 2019 г. като потенциална начална дата.
Друг документ отбелязва, че самата програма може да бъде "идентифицирана като външна намеса" във вътрешните работи на балканските страни, докато изтичането включва "руската враждебност и традиционните съветски връзки" като възможни пречки пред кампанията на западното влияние.
Също така се показва, че няколко сръбски организации "насърчават приятелски връзки с Русия" и се предполага, че предаванията на Би Би Си могат да помогнат "да се противодейства на фалшивите новини за Русия" в региона. Фактът, че Сърбия, Русия и други страни не признават независимостта на Косово, също се споменава като "основен проблем" за проекта.
Според Донели, за да се постигне успех, е необходимо да се "идентифицира национална цел, която може да се използва като лост", като се посочват като пример усилията на Северна Македония да се присъедини към НАТО.
Освен това част от програмата включва създаването на "курсове за обучение на журналисти, студенти и обществени активисти като цяло", които да им помогнат да придобият съответните изследователски инструменти.
Документите също така показват, че ИП е искала да предостави на неправителствени организации ръководства за корупцията в Русия. Сред посочените НПО са „Прозрачност без граници", „Глобален Свидетел" и Световния фонд за дивата природа.
Представяйки тази информация, Анонимъс заявиха, че „Инициативата за почтеност се опитва да отклони вниманието на хората от незаконната дейност на организацията", тъй като документите са публично оповестени. Според хакерите обаче "патетичният опит на ИП да покрива следите си е унищожен от неоспорими доказателства за нарушения, които са били споделени с обществеността".

Станете почитател на Класа