Осъдиха Радован Караджич

Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм осъди Радован Караджич, бивш президент на Република Сръбска, на доживотен затвор. На по-ниска инстанция той беше осъден на 40 години затвор за военни престъпления 1992-1995, съобщава РИА ”Новости”.

 

На 24 март 2016 г. Международният трибунал за бивша Югославия (МНТБЮ) в Хага призна за виновен бившия босненски сръбски лидер по 10 от 11 обвинения за престъпления в Босна и Херцеговина по време на въоръжения конфликт от 1992-1995 г., включително етническо прочистване, масови депортации и геноцида в Сребреница. Караджич беше осъден на 40 години затвор, а през същата година защитата на бившия президент на Република Сръбска подаде жалба.

 

0a

 

През април 2018 г. обвинението поиска доживотна присъда за Караджич.

"Апелативната камара осъжда Радован Караджич на доживотен затвор", обяви присъдата главен съдия Ван Йонсен.

Караджич - бивш политик, психиатър по професия и поет, е президент на Република Сръбска от 1992 до 1996 година. През 1992 г. Босна и Херцеговина обяви оттеглянето си от Югославия, след което в републиката започна война с участието на босненски мюсюлмани, сърби и хървати, която продължи до 1995 година. Според експерти около 100 хиляди души са загинали в конфликта. По време на избухването на войната населението на Босна и Херцеговина е повече от 4 милиона души.

Станете почитател на Класа