Мрежите се присмиват на срещата между Тръмп и Болсонаро

Американският президент Доналд Тръмп и бразилският му колега, Жаир Болсонаро, се срещнаха във вторник за първи път във Вашингтон, където укрепиха своя консервативен съюз и решимостта си да "сложат край на социализма".


Посещението със силен символичен характер беше приключено с няколко конкретни споразумения. Двамата лидери се опитаха да покажат добрата си синтония, като в изказванията им изобилстваха думи на възхищение, комплименти и благодарности.


Докато Болсонаро и Тръмп укрепваха връзките си, в социалните мрежи избухна буря от реакции, която бързо се превърна в традиционните две противоположни тенденции - „за" и „против".


Потребителите изразиха недоволството си от подкрепата на Болсонаро за проекта на Тръмп за изграждане на стена на границата с Мексико, за да се спре имиграцията. Мнозина критикуваха бразилското правителство за публикувания указ, с който се елиминират визите за американските туристи, като тази мярка се оказа не реципрочна.


"Реципрочността е основен принцип на дипломацията, така че освобождаването на американските туристи от визи без реципрочност, не създава съюз, само ставаме покорни и ласкателни", каза бразилският депутат Марсело Фрейксо.


Темата за визите беше широко осмивана в мрежите. В един туит двамата президенти си говорят: "Може да влезете, когато пожелаете," казва Болсонаро. „А вие - не" отговаря Тръмп.


"Болсонаро скоро ще оближе ботушите на Тръмп и може би ще предаде Бразилия, направо епична среща", изръмжа един интернавт.


В друг туит, Тръмп държи плакат, който гласи „Бразилия над нищо" - иронично позоваване на лозунга на кампанията на бразилския президент: „Бразилия пред всички, Бог над всичко".


Обмяната на екипи на националните отбори беше друга тема. Болсонаро подари на американския президент фланелка на бразилския отбор, на която се чете "Тръмп" и номер "10", който принадлежи на легендарния Пеле. Тръмп върна жеста, подарявайки на бразилеца подобна фланелка, но с добавено името на Болсонаро по „елементарен" начин.


„Тръмп даде на Болсонаро домашна тениска, с прикрепен надпис на хартия" каза гневен интернавт.


Подкрепа за посещението също не липсваше. "Велик ден", "Две обединени страни", "Ние сме водещи", бяха само част от многото послания от потребителите, които показваха удовлетворението си от добрите отношения между двамата лидери.

Станете почитател на Класа