По-добре ли се живее в Крим днес?

Ein Putin-Bild auf der Wand eines Wohnhauses in Simferopol.

Окупацията

  • Графити и плакати с лика на героя Владимир Путин: за броени дни през пролетта на 2014 година униформени (без отличителни национални знаци) окупираха сградите на правителството и парламента в Симферопол, а по-късно и казарми на украинската армия в автономната република Крим.

Einwohner der Krim bei der Stimmabgabe am 16. März 2014.

Референдумът

  • Въпреки протестите и в явно нарушение на украинската конституция, на 16 март 2014 г. беше проведен незаконен референдум за присъединяването на Крим към Русия. Беше забравено, че през 1954 г. Крим е преотстъпен от Руската съветска социалистическа република (РССР) на Украинската съветска социалистическа република (УССР). Референдумът подпечата присъединяването на полуострова към Русия.

Eine Protestaktion von Krimtataren am 14 März 2014.

Без права

  • След референдума започна преследване на всички противници на анексията. И най-вече на кримските татари, чието Върховно представителство - Меджлисът - през 2016 г. беше обявен за екстремистка организация. Извършени бяха множество обиски и арести, което върна лошите спомени от 1944 година: тогава кримските татари са обявени от съветската власт за "врагове на народа" и са депортирани от Крим.

Wladimir Putin auf Fernsehbildschirmen während einer Pressekonferenz im Dezember 2014.

Само руска телевизия

  • През пролетта на 2014 година са спрени всички украински телевизионни канали и днес на полуострова се излъчва само аналогова руска телевизия. Независимият ТВ-канал на кримските татари ATR, който се застъпва за териториалната цялост на Украйна, излъчва програмата си от Киев. Забранени са и много други медии.

Der Kontrollpunkt Kalantschak an der administrativen Grenze zwischen der Krim und dem ukrainischen Festland.

Така се влиза легално в Крим

  • Украинското законодателство забранява на чужденци да влизат в Крим без разрешение от украинските власти. Нарушителите се наказват със забрана за влизане на територията на цяла Украйна. Легалното влизане на полуострова става през контролни пунктове по "административната граница" между Крим и континенталната част на Украйна.

Stacheldraht an der administrativen Grenze zwischen der Krim und dem ukrainischen Festland.

Западните санкции

  • ЕС и САЩ не признават анексията на Крим от Русия и наложиха санкции. Те включват и забрана за закупуването на недвижими имоти или фирми в Крим. Забранен е вносът на стоки от Крим в страните от ЕС и в САЩ. Отделно от това Западът наложи и персонални санкции срещу отделни физически лица, фирми и организации.

Frauen mit einer russischen Flagge freuen sich über den Anschluss der Krim an Russland.

Неизпълнените обещания

  • Кримските граждани, гласували за присъединяването към Русия, още чакат Путин да изпълни обещанията си: мост, свързващ Крим с територията на Русия, газопреносна връзка и нови електроцентрали. Хората се надяват да бъдат решени и социалните им проблеми. Но доходите им изостават от ръста на цените. За прояви на недоволство и локални протести информации има само в социалните мрежи и независимите медии.

Der Bau einer Brücke über die Meerenge von Kertsch zum russischen Festland.

Подарък от Путин

  • Строителството на мост през Керченския пролив върви на пълни обороти. Обществената поръчка на стойност около 3,7 милиарда евро беше възложена на една от компаниите на руския олигарх и близък приятел на Путин Аркадий Ротенберг. Съоръжението с четири автомобилни ленти и две ж.п.-линии трябва да бъде завършено до края на 2019 година.

Ein Reisebüro und ein Friseursalon auf der Krim.

Руските фирми - големият печеливш

  • Дребният бизнес в Крим страда от преразпределянето на собствеността в полза на руски бизнесмени. Както съобщава Радио "Свобода", броят на малките фирми в Крим е намалял от 15 хиляди (през 2014 г.) на около 1000 (през 2016). Сериозни проблеми имат също и собствениците на имоти по крайбрежието. Съдилищата имат право да обявяват за невалидни всички документи за собственост, издадени преди анексията.

Am Strand von Aluschta auf der Krim im Jahr 2016.

Срив в туризма

  • За три години броят на туристите в морските курорти е намалял с почти 30 процента. Железопътните връзки са прекъснати, а полетите са скъпи. Круизните кораби вече не акостират на полуострова - последица от санкциите на ЕС.

Ein russischer Pass.

Само с руски паспорт

  • След анексията жителите на Крим могат да си купуват някои стоки, например SIM-карти за телефон, само срещу представяне на руски паспорт. Но с издаден на полуострова паспорт те не могат да пътуват до страни от ЕС или САЩ. Печеливши от анексията са пенсионерите с руски паспорти: пенсиите им са приравнени с тези в Русия, а жените могат да се пенсионират на 55, вместо на 60 години.

Станете почитател на Класа