Белград разчита на помощта на Русия и Китай

Сръбският министър на отбраната заяви, че е разочарован от реакцията и лъжата на КФОР за последната провокация в Косово

Белград разчита на помощта на Русия и Китай за закупуване на оръжия за отбрана в случай на голям военен конфликт на Балканите, който Сърбия прави всичко възможно да избегне, заяви министърът на отбраната на страната Александър Вулин, цитиран от сръбската редакция на руското радио „Спутник“ и Агенция "Фокус".

По думите на Вулин, Сърбия често получава критики за това, че купува много оръжия.

„Ние сме военно неутрална страна. Ако се стигне до конфликт и инцидент, а както знаете никой не може да каже, че на Балканите няма да има конфликт, никой не ще може да ни помогне. Вярваме в помощта на Русия и разчитаме на помощта на Русия, Китай и другите наши приятели... Разбира се, винаги очакваме и разчитаме на помощта на нашия приятел - Русия. Но същевременно ние винаги правим всичко възможно да не влезем в конфликт. Знаете, около нас, всички страни са въоръжени“, каза Вулин в интервю за списание „Международен живот“.

„Трябва да бъдем силни, поради което военно-техническата помощ на Русия е много важна. Нуждаем се от мир. Но за да може мирът да надделее, трябва да сме готови за всичко. Както казват сърбите: за да постигнем мир, за да сме свободни, ще направим абсолютно всичко“, добави той.

Сръбският министър заяви, че е разочарован от реакцията на КФОР на последната провокация в Косово.

„Първо, те въобще не ни предупредиха, че ще бъде проведена тази операция. Когато най-накрая влязохме в конткат с КФОР, който не ни потърси, те ни казаха, че това е полицейска акция, която въобще не ги засяга“, обясни Вулин.

По неговите думи, особено разочароващи е било това, че КФОР е излъгал и след това е съобщил, че е известил Белград за операцията в Косово.

 

 

 

Станете почитател на Класа