„Тунелни плъхове“

Американската армия харчи значителни ресурси и сили, за да подготви войници за възможни военни операции под земята. Факт е, че подземната среда сега значително намалява технологичното превъзходство на САЩ, пише изданието RealClear Defense.

Бойни действия под земята могат да се водят практически навсякъде, а задачата на армията е да се подготви за битки с всички възможни противници, споменати в Националната стратегия за отбрана от 2018 година, включително Русия, Китай, Иран, Северна Корея, обяснява авторът, анализатор по националната сигурност от Асоциацията на армията на САЩ Джеремая Розман (Jeremiah Roseman).

Това могат да бъдат не само специализирани военни съоръжения, но и различни селски тунели, пещерни комплекси, промишлени бункери, градски канализационни системи.

Проблемът е, че практически няма конкретни указания от страна на Министерството на отбраната, определящи действията на американската армия под земята: има отделни споменавания в наръчниците за обектите на градската среда — метрото, канализацията, мазетата.

Първият документ за подземната война излезе в края на 2017 година и се нарича „Обучение на малки единици в подземни среди“.

Сега с тактически подземна подготовка и обучение, се занимава, по-специално, една от най-големите военни бази на Форт Беннинг, който се нарича Център за обучение и подобряване на бойните умения на армията на САЩ.

Според публикацията, войниците се обучават в лабиринти, изградени от морски контейнери, които имитират тунели. Тактически подземни учения на САЩ се провеждат заедно с партньори, например по време на ученията Juniper Cobra в Израел.

По отношение на финансирането, изданието посочва сумата от 572 милиона щатски долара. По-голямата част от парите ще бъдат изразходвани за закупуване на оборудване.

 

 

 

 

 

Например, инструменти, за да може армията да създаде свои собствени тунели под земята, а обичайните пушки са прекалено тежки, за да бъдат използвани в тези условия: нужни са компактни автоматчета с фенери.

Особено внимание се отделя на подземната връзка и как се осъществява подаването на информация в подземна среда – също се предполага наличието на спецтехника.

Като решение се разглежда смарт-радиото MPU5, въз основа на което може да се изгради специална мобилна мрежа за свързване на войници с командир, който може да следи движенията им под земята.

Необходими са също специални дихателни апарати, интелигентна оптика с термовизионни камери.

Част от бойните задачи под земята могат да се възлагат на роботи, пише анализаторът. Но това предполага и възможността за техническа грешка.

Роботите могат да поемат част от бойните мисии под земята, могат да осигурят защита на войниците, осведоменост за ситуацията и, в някои случаи, стрелба.

Също така, на роботите могат да поверят логистиката и откриването на химически заплахи.

Изключително важно е да се вземат предвид психологическите последици от боевете под земята, в тъмни и изолирани пространства, за войниците. На това се основава обучението на персонала и разработването на тактика — обобщава авторът.

Подземните операции се планират като част от мащабни диверсии, когато противникът не подозира за възможната заплаха, а това, че се създават тунели под земята, на практика във всяка държава, в която има американски военни бази ( при това властите на съответната държава дори не подозират за това, тъй като тунелите се проектират на чужда територия, но се създават за целите на САЩ.

News Front

 

Станете почитател на Класа