Руснаците гласуват за долара

Руснаците гласуват за долара
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    12.08.2019
  • Сподели:

Президентът на САЩ Доналд Тръмп с цялата сериозност започна да заплашва Русия с нова поредица от икономически санкции, включително замразяване на доларовите резерви на Руската федерация, блокиране на разплащанията и платежни транзакции чрез системата SWIFT, забрана за пласиране на държавния дълг на Руската федерация в щатски долари и др.

Той пое твърд курс за отслабване на щатския долар спрямо другите валути, за да увеличи международната конкурентоспособност на американската икономика. Плюс това той заплаши всички страни (не само Русия), че в случай на действия за увеличаване на щатския долар спрямо националните валути, те ще бъдат наказани (за това се подготвят специални доклади на Конгреса в САЩ за идентифициране на валутни манипулатори сред търговските партньори на Америка).

 

 

Оттогава се наблюдава известен напредък към изместването на щатския долар от руската икономика. Например, според Банката на Русия, делът на американската валута в международните (златни и валутни) резерви на Руската федерация е намален наполовина миналата година - от 45,8% на 22,7% - и достигна най-ниското си ниво за всички времена.

Под влияние на такива фактори като заплахата от икономически санкции (както и вече наложените санкции) руските банки постепенно намаляват частта от валутата в своите баланси. В началото на 2015 г. чуждестранните активи на руските банки (средства в кореспондентски сметки и депозити в банки на нерезиденти, участие в капитала на нерезиденти, предоставени им заеми и други инвестиции) възлизат на 275,9 милиарда долара. И в началото на второто тримесечие на 2019 г. те вече възлизат на 201,8 милиарда долара, тоест намаляват с 27%. Чуждестранните задължения също намаляват: от 226,4 милиарда долара към 1 януари 2015 г. до 130,2 милиарда долара към 1 април 2019 г. (с 43,5%).

От своя страна, валутната структура се променя в чуждестранните активи и пасиви на руските банки. Делът на долара в чуждестранни активи намаля през годината с 5 процентни пункта - от 60,5% на 1 април 2018 г. до 55,5% на 1 април 2019 г. Бенефициент беше единната европейска валута, еврото, чийто дял нарасна с 5.2 процентни пункта - от 19.5% на 24.7%.

В чуждестранните активи на руските банки има такава валута като рублата. На 1 април миналата година делът ѝ е 12,8%, а година по-късно той възлиза на 12,7%. Както можете да видите, дедоларизацията на руските банки не означава, че рублата заема мястото на „зелената“ валута. Мястото ѝ заема еврото. И отчасти - други валути (лири стерлинги, японска йена, китайски юан и др.).

И ето още една новина, с която руските власти се гордеят: през първото тримесечие на 2019 г. щатският долар в разплащанията за руския износ в Китай загуби позиции към други валути - делът му падна под 50%. В този случай обаче намаляването на дела на долара не се дължи на националната валута на търговските партньори (рублата и юана), а доларът се заменя с еврото.

Като цяло, когато започнете да навлизате в детайлите на успехите на дедоларизацията на руската икономика, тогава възникват много въпроси и съмнения, че Русия наистина се измъква от диктатурата на западната валута. Заместването на щатския долар с евро в балансите на руските банки и компании или в международните резерви на Руската федерация не решава радикално проблемите на финансовата и икономическата сигурност на Русия. По команда от Вашингтон, белгийската компания SWIFT, която управлява системата на международните разплащания и трансфери, лесно ще блокира операциите на руските банки и компании, извършвани във валутата, наречена „евро“. Ето защо сериозните експерти съвсем основателно казват, че истинската дедоларизация е освобождаването не само от продуктите на „печатницата” на Федералния резерв на САЩ, но и от еврото, британската лира, австралийските и канадските долари, швейцарския франк и другите валути на страните, които са най-близките съюзници на Вашингтон.

Но сега бих искал да се спра на един аспект на проблема с дедоларизацията, който преследва паричните власти на Русия. Оказва се, че „неосъзнатите“ граждани на Русия не искат да преминат към рубли, те се интересуват повече от чуждестранната валута, особено от американския долар. В края на юни банките приеха валутни депозити в размер, равен на 1,5 милиарда щатски долара. От началото на годината депозитите на физически лица в чуждестранна валута са нараснали с 8,1 милиарда долара. Бягството към чуждестранна валута продължава непрекъснато в продължение на осем месеца (тоест от ноември миналата година, когато пропагандната кампания за дедоларизиране на руската икономика достигна своя връх).

Последният път, когато подобна валутна треска се наблюдава в Русия, беше преди десет години: през 2009 г. гражданите поставиха валутни депозити на стойност 20 милиарда долара върху валутни депозити само за шест месеца. Хората бягаха от падащата рубла в „зелената“ валута, еврото и другите задгранични парични единици. В средата на тази година обемът на валутните депозити достигна исторически максимум от 96 милиарда долара.

Централната банка е на загуба. На първо място, валутният баланс в банковия сектор, към който се стреми Централната банка, е нарушен. Тя очакваше задълженията в чуждестранна валута да намаляват по-бързо от валутните активи на банките. Но не. Оказва се точно обратното. „Неосъзнатите“ граждани, заедно с „неосъзнатите“ компании и организации, не искат да се разделят с валутните депозити и дори ги увеличават. Към днешна дата валутните задължения на банките надвишават валутните им активи, което, разбира се, е неприятно явление за финансовия регулатор.

Как сега руските парични власти да докладват за успехите по дедоларизация? Явно дори другарят Тръмп не е в състояние да помогне. Всички очакват, че рублата все пак ще падне по-бързо от щатския долар. Защо? Защото другарят Тръмп смята, че ако Федералният резерв на САЩ понижи основния лихвен процент (и вероятно ще го понижи), тогава въпросът ще е решен. Както и че Америка ще спечели валутната война. Не, понижаването на основния лихвен процент е необходимо, но недостатъчно условие за такава победа. За да спечели, Федералният резерв на САЩ, като централните банки на Китай, Япония и други страни, трябва да създава международни резерви и постоянно да ги пълнят с валутите на конкурентните страни. Засега Тръмп все още не е осъзнал очевидното нещо: валутната война включва непрекъснати валутни интервенции. А в Америка имат много неясна представа за тези интервенции.

И следователно, независимо дали американският президент иска или не, но рублата ще падне спрямо щатския долар (кой би казал, че Американската централна банка трябва да започне да натрупва руска рубла в своите резерви?)

И следователно, независимо дали Набиулина го иска или не, но доларизацията на руската икономика ще продължи. Може би ще придобие малко по-различни форми.

Нашите граждани имат добра памет. Те не са забравили как Централната банка на Русия под „мъдрото” ръководство на Елвира Набиулина през декември 2014 г. успя да срине рублата спрямо щатския долар почти два пъти. По всяко време тя може да повтори своя „подвиг“ от преди пет години (за което между другото на Запад беше удостоена с титлата за най-добър централен банкер). Централната банка се опитва да забави притока на чуждестранна валута върху депозитите на руските банки. По-специално чрез увеличаване на приспаданията за резервиране на задължения по такива депозити. Банките трябваше донякъде да понижат лихвите. За доларовите депозити максималните годишни лихви, които могат да бъдат намерени, са около 3%. Много банки предлагат услугите си на 1-2%. Но експертите казват, че дори и курсът да бъде понижен до нула, чуждестранната валута все още ще се носи в банките.

Е, ако процентът падне под нулата, тогава всички ще преминат в кеш. Въпреки това, защо „преминат”? Днес мнозина вече са преминали. В продължение на много месеци според Банката на Русия обемът на закупената от гражданите чуждестранна валута надвишава продажбите ѝ. Банката на Русия дава своите прогнози размери на кешовата валута в страната. В началото на тази година тя е около 27 милиарда долара. Изрично занижени цифри. Попълването на валутните резерви на гражданите става не само с помощта на валутните обменители, но и с помощта на неотчетен внос на банкноти от чужбина (тоест контрабанда). Миналата есен, според руските експерти, в ръцете на гражданите размерът на паричната чуждестранна валута възлиза на около 80 милиарда долара. Днес със сигурност е повече.

Размерът на паричната валута е близък до обема на чуждестранната валута, поставена от гражданите на банкови депозити. Ако добавите тези две стойности заедно, получавате най-малко 180 милиарда долара. Оказва се, че руските граждани гласуват за чуждестранна валута. Могат ли да бъдат обвинени в липсата на „патриотизъм“? Не, Централната банка, която играе срещу руската рубла, трябва да бъде обвинявана в липсата на патриотизъм.

 

 

 

Валентин Катасонов   Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа