На Киев не му се отдаде турският гамбит

На Киев не му се отдаде турският гамбит
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    14.08.2019
  • Сподели:

На 7-8 август президентът на Украйна Владимир Зеленски посети официално Турция.

За Зеленски това посещение беше второто в Турция след спечелването на президентските избори, но първото в официалния статут - при последното си пътуване той пътува до тази страна още преди встъпването си в длъжност, посещавайки фестивала на хумора „Забава“ в турския Бодрум. Въпреки това, дори тогава той почиваше в Турция с охраната, която турският президент Реджеп Ердоган разпредели, което показва безусловния интерес на официалната Анкара към новия украински президент и неговата бъдеща политика спрямо юг.

Официален Киев е също толкова заинтересован от Турция - тъй като без турска помощ или поне мълчаливо влияние е невъзможно да се решат множеството сложни въпроси, пред които е изправена Украйна днес. Въпреки това, според резултатите от последното официално посещение, тайната беше разкрита: Турция не е готова да „вади кестени от огъня“ по искане на Украйна, като предпочита да се ограничи до необвързващи политически декларации.

 

 

Геополитическата роля на Турция в евразийското пространство не се променя от векове - територията на тази „най-източна европейска държава и най-западна азиатска държава“ свързва двете половини на Евразия по същия начин, както Русия. Но Турция има още едно значение - в исторически план тя винаги е действала като стена, блокираща Русия за достъп до южните морета, и едва в началото на ХХ век, с разпадането на Османската империя, тази турска бариера е частично „демонтирана“.

Изглежда, че посещението на Зеленски беше доста неуспешен и немощен опит да се издигне отново тази бариера - за да се вкара Турция в лагера на „противниците на руската агресия“. За да постигне тези цели, украинската делегация включваше секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана Александър Данилюк и лидера на кримските татари, живеещи в Киев, Мустафа Джемилев, които направиха редица антируски изявления, преди да заминат за Турция.

Но настоящата турска позиция разчита много повече на сътрудничеството с Русия, отколкото на съперничеството с нея. Реч на Зеленски на бизнес форум в Истанбул, посещение на турската фабрика за производство на безпилотни въздушни системи, с която Украйна планира съвместно производство на БПЛА, обещание да се позволи на турските компании да влязат в бъдещия украински пазар на земеделска земя и среща с истанбулския патриарх Вартоломей - това бяха реалните действия на Зеленски през време на посещението му.

Очевидно основният и най-значим за Украйна проблем при транзита на руски газ през турска територия дори не е повдигнат - от изявленията на президентите на Украйна и Турция стана ясно, че тази тема не е обсъждана. Това като цяло се очаква: Турция е готова фактически да сподели с Газпром транзита на руски газ до страните от Южна Европа - и едва ли ще е готова да „налива вода в мелницата“ на украинския си конкурент, помагайки му в ущърб на икономическите си интереси , „да постави на място“ Руската федерация по този въпрос. Показателно е, че точно същата позиция е заета по отношение на украинските претенции за монопол в транзита на руското „синьо злато“ и от Германия. При цялата реторика относно подкрепата на „украинските права“ на руския транзит, основното съдържание на реалната политика на Германия през последните пет години е създаването, с участието на немски компании, на газопроводи от Русия, заобикалящи Украйна.

Преди три години Петро Порошенко дойде в Турция с много по-изгодна външнополитическа ситуация: тогава отношенията между Москва и Анкара бяха изключително обтегнати и засенчени от свалянето на руския бомбардировач Су-25 в небето над Сирия от турски изтребител. Но дори и тогава посещението на украинския президент завърши на практика с нищо: Турция не само не подкрепи амбициите му, но и обратното - той по всякакъв начин потърси варианти за нормализиране на отношенията с Русия, в крайна сметка стана днес стратегически партньор на Русия без статут на официален съюзник.

В резултат се оказа, че Украйна няма просто „жертвена пешка“, която може да предложи на Турция, за да играе антируския гамбит. Освен това Русия и Турция по въпроси, които са най-важни за Киев, играят напълно с фигури от цвят, ясно противоположни на украинската „армия“. Може би единствената утешителна награда за Зеленски беше изявлението на Ердоган, който потвърди непризнаването на Крим като руски. И тогава, изтръгвайки тези думи, на последната пресконференция украинският президент трябваше открито да наруши дипломатическия протокол, като призова всички присъстващи да „почетат паметта на загиналите украински военни с минута мълчание“. Докато членовете на украинската делегация веднага скочиха от местата си, представителите на турското правителство дори бяха малко объркани, не знаеха какво да правят, но се спогледаха – и очевидно поради гостоприемство - също се изправиха за миг на мълчание.

Неудобният епизод за тях премина бързо и бъдещето на украинско-турските отношения и на цяла Украйна не стана по-малко неясно от това.

 

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа