Централната банка на Китай отслаби юана до ново най-ниско ниво от 2008 г.

Народната банка на Китай намали референтния курс на реминби - китайската валута - със 115 базисни пункта, като го постави във вторник на 7.0326 юана за долар, за първи път след 25 март 2008 г.


Според Ройтерс, промяната отслабва юана с 0,16% от последната сесия, въпреки че валутата остава малко по-силна от изчисленията на специалистите, след като регулаторът потъва в четири последователни сесии от началото на август.


Китайската централна банка позволява валутният курс да бъде в диапазон от 2% около този дневен показател в континентален Китай. Разликата между този валутен курс и използвания в чужбина служи за определяне дали валутата се манипулира умишлено.


За Вашингтон точно това е случаят с юана: американският президент Доналд Тръмп обвини китайското правителство в "парична манипулация" и "важно нарушение", което в крайна сметка ще отслаби собственото му страна. Китай, от друга страна, може да очаква ползи за износа си при тези парични движения.

 

Преди това беше отчетено падение с почти 400 пункта в индустриалната средна стойност на Dow Jones поради опасения от изостряне на търговската война, след като Тръмп реши да разшири митата до почти целия китайски внос.

Станете почитател на Класа