Централната банка на Китай отслаби юана до ново най-ниско ниво от 2008 г.

Централната банка на Китай отслаби юана до ново най-ниско ниво от 2008 г.
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    14.08.2019
  • Сподели:

Народната банка на Китай намали референтния курс на реминби - китайската валута - със 115 базисни пункта, като го постави във вторник на 7.0326 юана за долар, за първи път след 25 март 2008 г.


Според Ройтерс, промяната отслабва юана с 0,16% от последната сесия, въпреки че валутата остава малко по-силна от изчисленията на специалистите, след като регулаторът потъва в четири последователни сесии от началото на август.


Китайската централна банка позволява валутният курс да бъде в диапазон от 2% около този дневен показател в континентален Китай. Разликата между този валутен курс и използвания в чужбина служи за определяне дали валутата се манипулира умишлено.


За Вашингтон точно това е случаят с юана: американският президент Доналд Тръмп обвини китайското правителство в "парична манипулация" и "важно нарушение", което в крайна сметка ще отслаби собственото му страна. Китай, от друга страна, може да очаква ползи за износа си при тези парични движения.

 

Преди това беше отчетено падение с почти 400 пункта в индустриалната средна стойност на Dow Jones поради опасения от изостряне на търговската война, след като Тръмп реши да разшири митата до почти целия китайски внос.

Прочетена 266 пъти

Станете почитател на Класа