Съветът на Федерацията на Русия: Москва ще защитава заподозрените в шпионаж русофили в България

От България пристигат крайно притеснителни новини. Серия задържания, разпити и обвинения в „шпионаж“ на група активни привърженици на приятелските отношения с Русия, написа във „Фейсбук“ Председателят на комисията по международни работи на Съвета

 

Председателят на комисията по международни работи на Съвета на Федерацията на Русия (Сената) Константин Косачев е разтревожен от съобщенията за задържани активни привърженици на приятелските отношения с Русия и заяви, че Москва е готова да ги защитава, включително по обществено-политическа линия, предава ТАСС.


„От България пристигат крайно притеснителни новини. Серия задържания, разпити и обвинения в „шпионаж“ на група активни привърженици на приятелските отношения с Русия. Познавам отлично много от тези хора“, написа Косачев във „Фейсбук“ във вторник.


Той добави, че заедно с тях парламентаристите са направили много по обществена линия, включително в рамките на Ливадийския форум, който Съветът на Федерацията ежегодно провежда в Крим. „Ще разберем за какво става въпрос и ще ги защитаваме решително. По всички линии – дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа“, подчерта сенаторът.


Освен това той изрази намерението си да поиска изчерпателни оценки на случващото се от международните правозащитници, „занимаващите се с темата за затворниците на съвестта (Prisoners of conscience – POC бел. „Фокус“) и от съюзническите за България НАТО и Европейски съюз, които толкова много обичат своите ценности и нашите общи права на човека“.

ТАСС отбелязва, че „в понеделник българската полиция задържа секретаря на българското Национално движение „Русофили“, бившият главен редактор на вестник „Дума“ Юрий Борисов по подозрение в шпионаж. Това съобщи в интервю пред БНТ министърът на вътрешните работи на страната Младен Маринов.

В дома на задържания е проведен обиск, в хода на който са иззети компютър и документи. В заповедта за обиска е отбелязано, че той се провежда във връзка с възбудено на 3 юли дело по член 105 от Наказателния кодекс, т.е. за шпионаж в полза на чужда държава или чуждестранна организация, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години“.

 

 

Източник Агенция Фокус

 

 

Станете почитател на Класа