А ако Путин постъпи както предния път?

Тези избори бяха предупредителен сигнал за Путин. И има опасност той да реагира както предния път, когато фундаментът на властта му започна да се пропуква. Тогава той анексира Крим и започна

войната в Източна Украйна.

 

 

 

Ако Русия беше свободна страна с демократични избори, кремълската партия "Единна Русия" можеше да се поздрави за победата си на проведените в неделя местни избори. Защото почти навсякъде тя спечели ясно мнозинство, а всички подкрепени от нея кандидати за губернатори бяха избрани още на първия тур. В същото време обаче резултатите от гласуването потвърдиха една тенденция, която от една година насам се забелязва все по-отчетливо: легитимността на Путиновия режим ерозира.

Предупредителен сигнал за Путин

Това не означава, че съществува непосредствена заплаха за неговата власт. Държавният апарат, който има за задача да подсигурява правилните резултати, функционира почти навсякъде безупречно. След като преди година изборите за губернатори в няколко региона създадоха сериозни главоболия на Кремъл, този път при подготовката на гласуването властите се погрижиха да не се стига до изненади. Което обаче прави още по-звучна плесницата за "Единна Русия" в Москва. Там напълно непознати кандидати се наложиха над неколцина известни местни политици, които се явиха на тези избори не само с подкрепата на държавата, но и с много пари.

Да, Москва е единичен случай, тъй като в нито един друг руски град опозицията не може да се мери с тази в столицата. Въпреки това обаче резултатът от тези избори представлява предупредителен сигнал за режима на Путин. И то не само защото Русия е една силно централизирана страна, в която повечето важни неща се разиграват и решават именно в Москва. Загубите, които управляващите претърпяха в столицата, показват, че партията на Кремъл вече не е неуязвима.

Оттук нататък

Режимът на Путин със сигурност ще си извлече необходимите поуки. Възможно е например да засили репресиите. Съществува обаче и тази опасност: Путин да реагира както предишния път, когато усети, че фундаментът на властта му започва да се пропуква. Тогава той анексира Крим и започна войната в Източна Украйна. И всеки, който сега говори за ново сближаване с Русия, не бива да забравя това.

 

Райнхард Везер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

 

 

 

Станете почитател на Класа