Иран развива "тайна ядрена дейност"?

"Това отлично се вписва в схемата от лъжи, които Иран изрича от 40 години насам": САЩ упрекват Техеран, че тайно развива ядрена дейност. "Всички пътища на Иран към изготвянето на атомна бомба

ще бъдат препречени."

 

 

 

Американският външен министър упрекна Иран, че не сътрудничи изцяло на Международната агенция по атомна енергия. Това предизвиквало въпроси по отношение на възможни "недекларирани ядрени материали и активност", пише Майк Помпео в Туитър. Светът нямало да търпи това и всички пътища на Иран към изготвянето на атомна бомба щели да бъдат препречени.

Помпео се позовава на изказванията на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. Той заяви в понеделник, че Международната агенция по атомна енергия открила следи от уран в едно "тайно атомно хранилище" в Иран. Агенцията обаче не е потвърдила новината.

Без хардлайнера Болтън

На съвместна пресконференция с финансовия министър Стивън Мнухин по-късно Помпео подчерта, че американският президент Доналд Тръмп е все така готов за среща с иранския държавен ръководител Хасан Рохани. По думите на Мнухин срещата може да се проведе "без предварителни условия".

 

Центрофуги в атомната централа в Натанз (архивен кадър)

 

Заявената готовност за разговори от страна на Тръмп вероятно е една от причините за отстраняването на неговия съветник по националната сигурност Джон Болтън: малко преди пресконференцията на Помпео и Мнухин, в която трябваше да участва и Болтън, той обяви неговото отстраняване. Очевидно Болтън следва още по-твърд курс спрямо Иран, отколкото самият Тръмп.

"Блокадата ще падне"

Помпео обяви, че Тръмп и Болтън със сигурност са имали различни мнения в множество случаи. А Мнухин увери, че и след напускането на Болтън натискът спрямо Техеран няма да отслабне: "Ние сме наложили повече санкции от когото и да било другиго".

Иран приветства уволнението на Болтън. То било "ясен знак за поражението на американската стратегия на максимален натиск" по отношение на Иран, написа един близък сътрудник на президента Рохани. "Блокадата на Иран ще падне", убеден е той.

 

 

 

Станете почитател на Класа