Откога русофил = путинист?

 

Отразявам процесите в БСП повече от 10 години и съм се нагледала на безброй много комунистически прийоми, с които самите новопокръстени социалисти си служат за различни цели, обикновено срещу своите. Продължавам, въпреки десетките покани да сменя "вярата" и да се слея с червеното знаме, да отстоявам демократичните принципи и десните обществени и икономически възгледи. За пръв път обаче пиша за яркоизявен комунистически метод, използван в демократична България за репресия срещу идеология. Срещу русофилството. Срещу социалист/марксист/сталинист/комунист/социалист/путинист.

 

Да сложиш белезници на журналист, макар и оцветен алено, е признак не просто на неостаряващ и неутихващ сталинизъм. Това е доказателство за слабост - физическа, ментална и властова. Дори да приема, че бившият главен редактор на партийния вестник на БСП "Дума" Юрий Борисов като директор на звеното за анализи в Национално движение "Русофили" действително е поддържал тесни връзки с московските кагебейци на ген. Леонид Решетников и протежето му в модерния мракобесен мафиотски кръг на олигархията на запад от Урал бизнесмен Константин Малофеев, твърдо отказвам да повярвам, че един от 35 хиляди русофили у нас е работил против България и се озовава с пранги на ръцете по подозрения за шпионаж. Навръх 9-и септември - дата, толкова мразена от мен самата. 

Появиха се предположения - как българското следствие търси сибирска връзка между Федерацията и родината за избора на Румен Радев за президент преди близо 3 години и посредничеството на Юрий Борисов между Кремъл и "Позитано" 20 - "Дондуков" 2. Ако тази политическа ос се ползва без капка мисъл за рисуване на сценарии как Москва е издиктувала кой да се шири на 1600 Пенсилвания Авеню от пошли таблоиди по целия свят, включително и в обичната ми Америка, то у нас не върви. 

Тук подобна очевадна репресия 3 години след избора на действащия държавен глава (добър, лош, ляв, десен, русофил или американофил) изглежда просто нелепо. Изглежда дори комично отстрани как едва кретащият бивш главен редактор на "Дума" (който между другото е известен като рядко цензурирал репортерите си в мненията им дори срещу властта, когато е била в ръцете на левицата), е станал на дърти години доносник срещу София в полза на Москва. 

Привиканите днес на разпит членове на НД "Русофили" разправят, че са ги мъмрили за Решетников. Казват, че наказателната акция срещу другаря им Борисов била заради самото им русофилство. Ами, каня тогава спецпрокуратурата да ме разпита какво знам за БСП след 10-годишно ровене в кървавите й рани и аз да й обясня колко ненавиждам миналото на тази преименувана партия, а  в същото време колко обичам Достоевски и Чайковски. Даже може да си направим ритуално рандеву в следствието навръх 11-и септември, за да е по-емблематично за мен като болен американофил. 

Изобщо, наказание с белезници, обиски и психологическа репресия срещу общественици с определени идеологически предпочитания и затвърдени възгледи в полза на омразна Русия, демонстрира как обществото и неговите органи на реда не са дръпнали и на йота от 9 септември 1944-а. А жалкият опит последните да се харесат на дясното в лицето на избиратели като мен само буди асоциации с грозен сталинизъм и ченгесарщина, която не бива да я има, никога повече. 

Ако някой си мисли, че през 2019-а ще предприема лустрация, е добре да си спомни, че дори най-умните сред умните у нас след последното еднолично социалистическо управление в най-новата ни история не успяха. Ако някой си мисли, че някаква си неправителствена организация е способна да обърне хода на избори на национално ниво, по-добре да забрани изборите изобщо. Всичко друго е конспирация и опит за събиране на обществена подкрепа там, където я няма по принцип и напънът далеч не си струва. Никой не може да ме убеди, че в демократична България, член на ЕС, в 21 век, някой си русофил, какъвто и шпионин да е той, може да обърне национален избор чрез тайните си връзки с Кремъл. 

Впрочем, да си русофил все още не значи обет за вярност и любов към Владимир Владимирович, а респект към земята, родила Достоевски и Чайковски, май? За Набоков няма да пиша, защото може би бил обявен за двоен агент на Вашингтон и Москва, ако беше жив сега. 

Оставете русофилите/марксисти/сталинисти/комунисти/социалисти/путинисти да си вярват в каквото си искат. Минаха 30 години, белезниците са ненужни и ни връщат 100 години назад. Е, тогава беше разстрел, да не забравяме. 

 

Христина Добрева

Станете почитател на Класа