Изливането на радиоактивна вода от Фукушима в океана - единствен вариант?

Йошиаки Харада, министър на околната среда на Япония, смята, че единственият вариант ядрения реактор Фукушима да се отърве от радиоактивно замърсената вода е да я изхвърли в океана.


След земетресението и последвалото цунами, които удариха японското крайбрежие през март 2011 г., атомната електроцентрала Фукушима Даичи е натрупала повече от един милион тона радиоактивна вода, използвана за охлаждане на повредените реактори.


Според Tokyo Electric Power (Tepco), компания, която е собственик на атомната централа, почти хилядата резервоари, използвани за съхранение на вода, замърсена с радиоактивни елементи, ще достигнат максималния си капацитет през лятото на 2022 година.


Въпреки усилията, положени от Tepco за елиминиране на повечето радионуклеиди от водата, засега не съществува технология за отстраняване на тритий, радиоактивен изотоп на водорода. Този елемент не се счита за опасен за хората под определени нива, затова някои крайбрежни ядрени централи редовно изхвърлят вода с тритий в океана.


"Единственият вариант ще бъде да се източи в морето и да се разрежда", заяви Йошиаки Харада по време на пресконференция в Токио във вторник. "Цялото правителство ще обсъди това, но бих искал да предложа моето просто мнение. Засега не е решено как да се отървем от радиоактивната вода и все още се чака доклад от експертна група."


Изследване, проведено от Японското дружество за атомна енергия, което анализира извеждането от експлоатация на атомната електроцентрала, показва, че може да отнеме 17 години заустването на пречистената вода, след като бъде разредена, за да се намалят радиоактивните вещества до нива, които отговарят на Правилата за безопасност.


Предложението да се излее замърсена вода в Тихия океан тревожи не само местните рибари, които се противопоставят на мярката. Правителството на Южна Корея също изрази опасения относно въздействието, което това може да окаже върху морските му продукти.


Ситуацията е такава, че през август висш служител на японското посолство в Сеул бе призован да даде обяснения как японското правителство ще реши проблема с отпадните води на Фукушима Даичи.


Трябва да се помни, че отношенията между двете азиатски държави не са най-добрите, тъй като Южна Корея иска японските компании да изплащат обезщетение на корейците, принудени да работят във фабриките им по време на Втората световна война.

Станете почитател на Класа