Извънбрачен секс по време на командировка бе обявен за трудова злополука от съда

Френски съд постанови, че женен мъж, починал от сърдечен удар, след секс по време на командировка, е станал жертва на трудова злополука, така че неговата компания е финансово отговорна за смъртта му, съобщава The Times.


Събитието се е състояло през февруари 2013 г. в хотел в град Меун-сюр-Лоара, в департамента Лоарет, където било намерено безжизненото тяло на мъжа, идентифициран като Ксавиер, след като прекарал нощта с току-що срещната жена.


Ксавиер работил като инженер за TSO, френска железопътна строителна компания, която се борила да докаже, че смъртта на нейния служител не е свързана с работата, която той е извървал по време на командировката си.


TSO твърди, че към момента на смъртта му мъжът не е бил в хотелската стая, която компанията е организирала за престоя, и че сексуалната среща, след която той е починал, е извънбрачна и прелюбодейна.


Френското правосъдие обаче отхвърли тези аргументи въз основа на съдебно решение отпреди десетилетие, което посочва като трудова злополука всичко, от което служител в командировка е пострадал в рамките на работното време или извън него, с изключение на действия, възникнали като част от дейности, умишлено чужди на работата.


TSO се позовали на това изключение по време на съдебния процес, докато през 2016 г. съдът не постановил, че „сексуалната среща е акт на нормалния живот, като душа или храненето".


Според френското законодателство семейството на жертвата ще получава обезщетение както от държавата, така и от компанията, която от своя страна трябва да изплаща месечно 80% от заплатата на починалия на близките му роднини до навършване на тяхната възраст за пенсиониране.

Станете почитател на Класа