Тръмп удължи с една година търговските санкции срещу Куба

Американският президент Доналд Тръмп реши да удължи до 14 септември 2020 г. търговските ограничения, наложени на Куба.


"Определям, че продължаването на упражняването на тези санкции по отношение на Куба с една година представлява национален интерес за САЩ", се казва в изявление на американския лидер, публикувано в петък от пресслужбата на Белия дом.


Миналата седмица беше съобщено, че Министерството на финансите на САЩ променя Правилата за контрол на активите на Куба, за да наложи нови санкции на острова, като отмъщение за подкрепата му към правителството на Венецуела. Тези нови санкции включват мерки за предотвратяване на достъпа на Хавана до валута.


В последните месеци, САЩ увеличиха санкциите срещу Куба, докато натискът върху Венецуела се засилва. В началото на юни Вашингтон одобри нови ограничения срещу Хавана, забрани пътуванията на образователни групи до острова и отмени разрешения за достъп на кораби за развлечения и пътнически лодки, включително круизи и яхти, както и частни самолети.


Седмици преди това влезе в сила целият "закон Хелмс-Бъртън", който позволява на гражданите на САЩ, чиято земя е била отчуждена по време на Кубинската революция, да отправят искове чрез американското правосъдие.

Станете почитател на Класа