Всяка година светът губи гори с размера на Великобритания

Пет години след приемането на Нюйоркската декларация за горите (NYDF), се появи нов доклад на тази глобална платформа, в който се оценява постигнатият през този период резултат.


През 2014 г. страните членки на ООН, както и компаниите, гражданското общество и организациите на коренното население приеха Декларацията, която планира да намали обезлесяването наполовина до 2020 г. и да спре процеса до 2030 г.


Въпреки обещанията за възстановяване на климатичния баланс, отправени от правителствата, всяка година човечеството губи гори с площ равна на територията на Великобритания, се подчертава в доклада. Ускорената загуба на незаменими първични гори е тревожна, като се има предвид, че те служат като безценно средство за поглъщане на въглерод.


Обезлесяването на тропическите гори нараства с 44% спрямо периода 2002-2013 г. от 3 до 4,3 милиона хектара годишно, площ, двойно по-голяма от Ел Салвадор. Годишното обезлесяване на тропическите дървета между 2014 и 2018 г. отделя 4,7 гигатона въглероден диоксид годишно, повече от всички емисии на парникови газове от Европейския съюз през 2017 г.


Шарлот Стрек, съосновател и директор на Climate Focus, международна консултантска фирма и мозъчен тръст, наблюдаващ NYDF, подчертава, че на горите „може да отнеме векове, за да възстановят пълните си възможности за усвояване на въглерод и климатична регулация". "Не се нуждаем повече от важни мъже, които дават обещания. Трябва да надхвърлим изявленията. Изпълнението е сложно, но това е, от което се нуждаем", казва тя.


Латинска Америка продължава да губи по-голямата част от горите си. Само този юни процентът на обезлесяване на Амазонка се увеличи с 88% в сравнение със същия месец на миналата година. Повече от 90% от обезлесяването в световен мащаб е свързано с разрастването на селското стопанство и урбанизацията в тропическите райони. Но според доклада обезлесяването отива и отвъд Латинска Америка.


Докладът обяснява, че преди много време влажният климат на джунглата е възпрепятствал пожарите, докато сега глобалните климатични промени засягат района и водят до нетипични суши. Учените казват, че повишаването на температурите помага на горите да изгарят по-лесно, а въглеродният диоксид захранва затоплянето.


Запазването на горите и възстановяването на увредените площи са признати за по-евтините начини за борба с климатичната криза. Поради икономическия интерес и ползата, получена от продажбата на дървесина, малко средства се инвестират за опазване на горите. Сред другите фактори, които усложняват процеса, се откроява политиката на селскостопанските субсидии, предоставяни от правителствата.

 

Докладът се фокусира върху необходимостта от съвместни и координирани международни действия. Опазването на горите трябва да бъде неразделна част от програмите за продоволствена сигурност, обществено здраве и развитие на селските райони.

Станете почитател на Класа