Доналд Тръмп заплаши да унищожи икономиката на Турция заради Сирия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да унищожи икономиката на Турция, ако страната направи нещо в Северна Сирия, което той да определи като "извън граници".

Това се случи малко след като Белия дом съобщи за решението САЩ да се оттеглят от североизточна Сирия, освобождавайки по този начин пространство за дълго подготвяната турска операция там.

Американският държавен глава изпрати предупрежденията към Турция чрез публикации в Twitter. Той защити вчерашното си решение, за което има опасения, че позволява на Турция да атакува кюрдските бойци по границите.

Изтеглянето на американските войски от региона беше разкритикувано дори от представители на републиканците в САЩ, защото кюрдите бяха сред основните американски съюзници при битките с "Ислямска държава" в Сирия.

Тръмп обаче предупреди Турция за евентуални последствия.

"Както ясно съм заявявал и преди, ако Турция направи нещо, за което аз, с моята велика и несравнима мъдрост, преценя, че е недопустимо, аз напълно ще унищожа и залича икономиката на Турция (правил съм го преди!)", написа американския президент в профила си в Twitter.

As I have stated strongly before, and just to reiterate, if Turkey does anything that I, in my great and unmatched wisdom, consider to be off limits, I will totally destroy and obliterate the Economy of Turkey (I’ve done before!). They must, with Europe and others, watch over...

Миналата година САЩ наложиха мита на някои турски стоки и санкции на представители на турските власти след като отношенията между двете държави се влошиха, припомня BBC.

Целта на турския президент Реджеп Таип Ердоган е да "изчисти" североизточна Сирия от кюрдски бойци и да създаде там "сигурна зона", в която да бъдат върнати около 2 милиона от сирийските бежанци, които в момента се намират в Турция.

 

150 хил. души говорят за това

Станете почитател на Класа