САЩ изтеглят войските си от сирийско-турската граница: какво се случва и какви последствия се очакват?

САЩ инициираха изтеглянето на войските, разположени в Североизточна Сирия, като прелюдия към обявената турска военна операция срещу кюрдските сили в този регион. Според Белия дом това са между 50 и 100 американски военни, които ще бъдат транспортирани до други бази в Сирия.


Американската страна поддържа военно сухопътно присъствие в арабската нация повече от две години, без да брои стотици военнослужещи от специалните части, които преди това са били разположени за обучение на така наречените Сирийски демократични сили (СДС).


Администрацията на президента Доналд Тръмп вече увери през декември 2018 г., че ще изтегли своите близо 2000 войници от Сирия, обещание, което до момента не е изпълнено.


Смята се обаче, че оттогава Анкара води преговори с Вашингтон за бъдещето на турско-сирийското гранично пространство. През август тази година турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че съвместен турско-американски координационен център е започнал работа в Сирия, а на 8 септември турската и американската армия започват да провеждат съвместни патрули в районите на границата.


В тази връзка политолозите смятат, че Вашингтон е решил да изтегли войски от няколко сирийски региона под натиск от Анкара.


"Конфронтацията с Турция не е в интерес на САЩ, особено в момент, когато това може да бъде избегнато", каза анализатор, но това не означава окончателното изтегляне на американските войски от Сирия. "Това е изтегляне само от територията, на която Турция планира да проведе военна сухопътна операция".


От края на миналата година турският президент Реджеп Ердоган говори за планове за започване на едностранна военна операция в Северна Сирия срещу кюрдските сили от около 60 000 бойци.


Неразделна част от тези сили са Народните защитни единици (YPG). Турция счита YPG за терористична група и разширение на Турската работническа партия на Кюрдистан, също квалифицирана като терористична организация от Анкара.


Преди седмици Ердоган изрази намерението си да създаде 30-километров коридор за сигурност в северната част на Сирия, където един или два милиона сирийски бежанци могат да бъдат преселени след изгонването на бойците.

 

Счита се за възможно създаването на буферна зона, но турските войски биха могли да бъдат възпрепятствани да пропътуват цялото това разстояние в Сирия, тъй като "и кюрдите няма да останат бездействащи".


Кюрдските сили отбелязаха оттеглянето на американски войници като "удар с нож в гърба", но това не е първият път, когато Пентагонът изменя на своите съюзници в сирийската кампания.


В началото на 2018 г., САЩ не направиха нищо в подкрепа на СДС по време на операцията „Маслинов клон" на турските сили, при която кюрдите бяха изгонени от района на Африн и до средата на годината спряха да подкрепят Сирийската свободна армия в Юга на страната.


За политолозите, да разчитат на Вашингтон се превърна в стратегическа грешка на ръководството на сирийските кюрди. Ето тяхното мнение:


"Кюрдите имаха напразната илюзия, че американците ще останат до края с тях. Те отказаха да си сътрудничат със сирийските власти и с Русия, а сега е дошло времето да платят последствията от едностранната си ориентация към Вашингтон ".


"САЩ ще продължат да се възприемат като важен играч, чието мнение не може да бъде пренебрегнато, но всички страни в региона ще знаят, че САЩ са изключително ненадеждни".

Станете почитател на Класа