Старинни руини в Шотландия се оказаха незаконни дестилерии на уиски

Старинните руини в националния парк Lake Lake Lomond в Шотландия са били идеалното място за дестилация на незаконно уиски, предполага археолог.


Останките от тези стари сгради, разположени на почти 30 километра от град Глазгоу, датират от края на 18 век и са открити през 2018 г. от група историци, а след това проучени от експерти от Шотландската агенция по горите и земята (FLS).


Мат Ричи, археолог от FLS и ръководител на разследването, е картографирал обекта в 3D и открил, че в него са разположени две ферми, разделени една от друга на разстояние 200 метра, с поток, който тече между тях, и че те имат големи фурни за сушене на царевица (една от съставките на тази алкохолна напитка).


След множество проучвания експертът счита, че мястото може да се е използвало за незаконно производство на уиски в голям мащаб. "Разположено в сравнително недостъпен район, но в близост до Глазгоу, много близо до водата и със силни връзки с няколко от важните фамилии в областта, мястото е възможно да е било нелегална дестилерия, произвеждала незаконно уиски в началото на XIX век." коментира Ричи.
До 1788 г. шотландското правителство се опитва да контро

лира производството на уиски и издава специален данъчен закон, който забранява използването на дестилатори, способни да произвеждат 100 галона (450 литра) наведнъж. Производството на напитката преминава в нелегалност и производствените площадки биват преместени на отдалечени места.

Станете почитател на Класа