Масов процес: Салвадор съди 426 членове на бандата MS-13

Правосъдието в Салвадор започна във вторник втория ден на процеса срещу 426 членове на престъпната банда Мара Салватруча (MS-13), включително 17 от нейните лидери, обвинени в убийства, принадлежност към терористична организация, пране на пари и трафик на оръжие, информира агенцията EFE. Това е една от най-жестоките и безмилостни банди на съвремието, известна с многобройни кървави убийства и неописуемата си жестокост.


Процесът се провежда от специализиран съд в Сан Салвадор, където са преведени само 16 от обвиняемите, а останалите следват процеса чрез видеоконференция от затворите, където са задържани.


Прокурорите събраха показанията на 150 свидетели, но само 34 ще се явят да дават показания в съда. Един от основните свидетели е бивш член на групата, чиято самоличност остава анонимна.


Сред лидерите на престъпната организация, изправени пред съда, са Дионисио Уманзор, Педро Ривас и Борромео Хенрикес, считани за част от висшата лидерска структура на МС-13. Очаква се процесът да приключи през ноември поради броя на свидетелите и показанията.


Повечето от подсъдимите бяха заловени през февруари 2018 г. по време на операцията в Кускатлан, в която над 1500 агенти на специалните сили на страната извършиха набези на различни видове предприятия, оперирали с пари от бандата. В тази операция от MS-13 бяха иззети десетки недвижими имоти, оръжия, превозни средства и около 1,8 милиона долара.

Станете почитател на Класа