Туит за Хонконг може да струва на НБА милиарди долари от Китай

НБА може да се сбогува с милиарди долари приходи от Китай заради туит в полза на антиправителствените протести в Хонконг.


Става дума за съобщение, публикувано в петък в Twitter от Дарил Морей, генерален директор на Хюстън Рокетс, в което той призова интернет потребителите "Борете се за свобода, подкрепете Хонконг".


Туитът беше скоро изтрит, като самият той и НБА се опитаха да го коригират публично през уикенда, но щетите вече бяха направени: от Китай започнаха да обявяват прекратяването на поредица от спонсорства и споразумения за излъчване на мачовете на Северноамериканска баскетболна лига.


Засега конгломератът Tencent, който миналия сезон излъчва игрите от НБА на около 490 милиона китайски фенове, обяви прекратяването на всички излъчвания на Rockets - отбор, от който също е тръгнала Китайската баскетболна асоциация. и компанията за спортни стоки Li-Ning.


От американската лига защитиха правото на свобода на изразяване на директора, въпреки че критикуват посланието му, което разгневи феновете в азиатската страна. В отговор китайската държавна верига CCTV обяви, че ще преразгледа отношенията си с НБА, тъй като според нея „атаките срещу суверенитета и стабилността на страната не са в обхвата на свободата на изразяване".


Според Хюстън Кроникъл, туитът може да струва директно на Рокетс между 10 и 25 милиона долара, без да се броят множеството работни места, които ще бъдат изгубени в САЩ и в Китай. Освен това, спрените споразумения се превръщат в милиарди долари, които няма да бъдат инкасирани от НБА на китайския пазар, според Bloomberg News.


За НБА ползите от азиатския гигант се оценяват на най-малко 10% от всичките му приходи, като прогнозата за растеж е за 20% до 2030 г. Около 300 милиона души тренират баскетбол развлекателно в тази страна, и стотици милиони повече следват професионалните отбори на лигата, особено Рокетс, където е играл легендарният китайски баскетболист Яо Минг.

Станете почитател на Класа