Уганда планира закон, налагащ смъртно наказание за хомосексуалистите

Уганда планира закон, налагащ смъртно наказание за хомосексуалистите
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    12.10.2019
  • Сподели:

От високите държавни сфери в Уганда бяха обявени планове да се приеме закон, който да въведе смъртно наказание за хомосексуалистите. Преди пет години африканската страна архивира проекта, известен като „Убий гейовете", заради технически детайли и сега го възкресява отново. Предвижда се той да бъде представен на Парламента след няколко седмици и да бъде гласуван преди края на годината.


Министърът по етика и почтеност на Уганда Саймън Локодо твърди, че „хомосексуалността не е естествена за угандийците". Той също така твърди, че „има масово набиране на гейове в училищата и особено сред младите хора, където се разпространява лъжата, че хората се раждат такива", цитира Ройтерс.


В същото време министърът потвърждава, че страната се стреми да обясни, че " всеки, който участва в популяризиране на гей-идеологията и развращаване на младежите, ще бъде криминализиран". Според законопроекта ще бъдат екзекутирани хора, които "извършват сериозни действия в тази посока".


Дори смъртното наказание да не бъде одобрено, Уганда е една от най-трудните страни в Африка за сексуалните малцинства. Според британския колониален закон гей сексът се наказва с доживотен затвор. Ето защо защитниците на правата на тези социални групи се опасяват, че законопроектът ще влоши положението им.


Както подчертават правозащитниците, законът ще разкрие сериозни рискове от нападения срещу сексуалните малцинства. „Приемането на законодателството срещу хомосексуалистите неизменно би довело до увеличаване на дискриминацията и зверствата", заяви Захра Мохамед от благотворителната фондация „Стивън Луис" със седалище в Торонто, Канада.
В повечето страни на африканския континент законодателството по този въпрос е много тежко. В много случаи то описва еднополовите връзки като табу и гей секса като престъпно деяние, което се наказва с лишаване от свобода и дори смърт.

Станете почитател на Класа