Тръмп с "три варианта" за Турция в Сирия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че страната му има три варианта за да реагира на турската военна операция „Източник на мир" в Северна Сирия.


"Имаме три варианта: да изпратим хиляди войски и да спечелим военно, да ударим Турция много тежко финансово и със санкции, или да посредничим за споразумение между Турция и кюрдите!", туитна Тръмп.


Освен това американският президент добави, че в района, където се провежда турската операция, няма американски войски.


"Ние победихме на 100% от халифата на Ислямска държава и вече нямаме войски в района, който е атакуван от Турция в Сирия. Ние си свършихме перфектно работата! Сега Турция атакува кюрдите, с които те воюват 200 години" пише той.


В сряда Доналд Тръмп се съгласи с други американски политици относно възможността за въвеждане на санкции срещу Турция за наскоро започналата военна операция.


Турските войски преминаха сирийската граница в сряда вечер, като започнаха наземната фаза на операцията срещу кюрдската милиция, която турското правителство счита за терористи.


Тази част от операцията „Източник на мир" - която Анкара започна в северната част на арабската страна, за да „унищожи коридора на терора на южната си граница и да донесе мир в региона" - идва след като турските самолети бомбардираха десетки цели в района през деня.


От началото на операцията срещу кюрдската милиция турските сили са достигнали общо 181 военни цели с въздушни нападения и гаубици.


От края на миналата година президентът на Турция Реджеп Ердоган говори за планове за започване на едностранна военна операция в Северна Сирия срещу Сирийските демократични сили (СДС), съставени от около 60 000 бойци


Неразделна част от тези сили са Народните защитни единици (YPG). Турция счита YPG за терористична група и разширение на Турската работническа партия на Кюрдистан, също квалифицирана като терористична организация от Анкара.


От Сирийските демократични сили (СДС) отбелязаха решението на Вашингтон да изтегли войските си от района като "удар на Вашингтон с нож в гърба" и добавиха, че "няма да се поколебаят да защитят своя народ от турските войски" .

Станете почитател на Класа