Предаде ли кюрдите Тръмп?

Изявлението на президента Тръмп в неделя, че ще пусне Турция да навлезе в кюрдските части на северна Сирия, като изтегли американските войски, е силно обезпокоително. Съединените Щати де-факто предадоха кордите, които изнесоха голямата част от битките срещу Ислямска Държава.

Това, което Ердоган е замислил, не е мирно разселване на сирийци. Под претекста на разселване на сирийски бежанци, войските му ще нападнат, за да унищожат кюрдските бойци и цивилно население.

 

.

 

По-късно Тръмп предупреди, че ще помете турската икономика, ако кюрдите биват атакувани, но на Ердоган просто му трябва американските войски да се махнат от пътя му. Той няма да обръща внимание на това какво говори Тръмп сега.

Съединените Щати пращат на съюзниците си в района – и всъщност навсякъде – грешното послание: Ще ви използваме, докато ни трябвате, и после ще ви хвърлим на вълците.

Освен това е много вероятно 10 хилядите заловени бойци на Ислямска Държава, които се държат от кюрдите, да избягат след като кюрдските части се насочат да отблъснат Турция. Поздравления, г-н Тръмп.

Опасявам се, че това е началото на турски геноцид срещу кюрдите. И Тръмп ще е виновен за това. Така не се прави външна политика.

 

 

Ивета Чернева, коментар в Ню Йорк Таймс
Чернева е автор на книги и е служила в агенции на ООН, както и като асистент в Конгреса

Станете почитател на Класа