CNN: Тръмп хвали сделката с Турция

Договореностите с турското правителство относно прекратяването на огъня в Сирия, постигането на които беше помпозно обявено от американския президент Доналд Тръмп, противно на неговите изявления, не са истинско примирие, а само пауза, съобщава CNN. Според Арън Дейвид Милър, експерт на канала по международни отношения, Тръмп по същество унищожи надеждата на сирийските кюрди за автономия и също съдейства на Турция, която, напротив, успя да постигне всички свои цели чрез тази сделка.

Както и да послушамего гледаме, споразумението между САЩ и Турция не е примирие, главно защото другата страна на конфликта (сирийските кюрди) не участва в преговорите. Едва ли е изненадващо, че условията на тази сделка в момента са в ръцете на Турция. Освен това, преди началото на турската офанзива, нейните положения не се считаха за благоприятни както за САЩ, така и за кюрдите. Въпреки това Доналд Тръмп остана верен на себе си и игнорира тази реалност - реалност, в която кюрдите са обезоръжени и им отнемат цялата територия, която някога са притежавали в Сирия. В замяна Турция ще избегне новите американски санкции. И това, което американският президент ще каже, не е вярно.

ДОНАЛД ТРЪМП, президент на САЩ:Сключихме петдневно примирие. В тези пет дни за кюрдите и за другите хора ще се погрижат добре; те ще се преместят, ще напуснат зоната за сигурност ... Постигнахме всичко, за което смеехме да мечтаем. Можем също да върнем нашите хора у дома, но можем напълно да контролираме ИД*. Можем да направим всичко необходимо, за да изтръгнем останките на ИД ...

 

 

Експертът по международни отношения на CNN и ветеран на Държавния департамент на САЩ Арън Дейвид Милър е на пряката ни линия от Вашингтон. Арън, радвам се, че сте с нас. Тази сделка за спиране на военните действия, това примирие никога нямаше да е необходимо, ако Доналд Тръмп не беше наредил на американските войски да напуснат Северна Сирия. В крайна сметка това доведе до факта, че сирийските кюрди бяха принудени да сключат сделка със сирийското правителство, както и с Русия, като загубиха всякаква автономия. Кюрдите се оказаха в по-лошо положение, отколкото преди да започнат да се борят срещу ИД със САЩ?

АРЪН ДЕЙВИД МИЛЪР, експерт по международните въпроси на CNN:Мисля, че не може да има съмнение в това. Знаете, те основно заложиха на САЩ и всъщност не само по отношение на борбата срещу ИД, но и по отношение на подкрепата за техните териториални и политически претенции в Сирия. Поне от известно време някои говорят за отделна държава с размера приблизително на Западна Вирджиния.

Струва ми се, че кюрдските надежди за самоуправление и автономия, поне в Сирия, отново бяха унищожени от американския президент, който в действителност намери решение на проблем, който нямахме, поне през 2019 г. Това обаче ни създаде много главоболие и доведе до голяма бъркотия в Североизточна Сирия.

Вицепрезидентът Майк Пенс може да се намира на девет и половина хиляди километра от Вашингтон, но все още помни кой ръководи. Нека чуем.

МАЙК ПЕНС, вицепрезидент на САЩ:Зная, че президентът Тръмп е много благодарен на президента Ердоган, че се съгласи да направи крачка в правилната посока и да въведе примирие, като по този начин създаде възможност за мирно разрешаване на конфликта, започнал преди седмица. От своя страна аз съм благодарен на президента за неговите лидерски качества.

И така какви „лидерски качества“ са необходими, за да се убеди някой лидер - в случая става въпрос за Реджеп Ердоган - да се съгласи на сделка, в резултат на която този лидер ще получи всичко, което винаги е искал, и нещо друго като допълнение?

АРЪН ДАВИД МИЛЪР:Знаете ли, независимо от това с какво имаме работа, фактът, че Доналд Тръмп е готов да пожертва националните интереси на САЩ, за да изпълни предизборното си обещание, отнасяйки се топло с Ердоган или опитвайки се да предприеме манипулация от галактически мащаб, честно казано, едно е ясно: само много малка част от изявленията на президента и вицепрезидента за това така наречено споразумение са верни.

Това не е примирие, а пауза - и всъщност тази пауза елиминира напълно всяка надежда за налагане на санкции. Освен това, откровено казано, тя поставя кюрдите в безнадеждна ситуация: ако не се съгласят с условията на сделката и не напуснат определени области, ще бъдат обвинени в нарушаване на така нареченото примирие - а ако се съгласят и си тръгнат, тогава те ще загубят репутацията и авторитета си сред подчинените си. А господин Ердоган, който, струва ми се, завъртя Доналд Тръмп, само за седмица задоволи всички стремежи на Турция - поне за момента.

И още нещо трябва да се отбележи - струва ми се, че действията на президента открито демонстрираха факта, че САЩ са в състояние на дрейф през последното десетилетие: те нямат нито реален курс, нито визия за бъдещето на Сирия и Вашингтон никога не е искал да инвестира в тази посока онези ресурси, които неговите конкуренти са били готови да инвестират, включително Владимир Путин, Ердоган и иранците. При Барак Обама и при Доналд Тръмп показахме, че в Сирия нямаме наистина важни национални интереси и по мое мнение сега наблюдаваме последствията от това.

* „Ислямска държава” (ИД) - организацията беше призната за терористична с решение на Върховния съд на Руската федерация от 29 декември 2014 г.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа