Светлина в тунела за китайската икономика

Китайската икономика може би е готова да се стабилизира въпреки последните тревожни сигнали, смятат икономисти, наблюдаващи процесите във втората най-голяма икономика в света, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria.

“Забавянето в Китай все още не е приключило, но не мисля, че не може да се влоши съществено”, посочи в интервю Яо Уей, главен икономист за Китай в Societe Generale, в кулоарите на годишната среща на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон. 

“Много е възможно Китай да види дъното и да последва значително възстановяване в средата на следващата година”, ако американската икономика остане стабилна, смята тя. 

 

Има ли светлина в тунела за китайската икономика?

 

Нейните оптимистични перспективи обаче следват данните от тази седмица, които показаха, че икономиката на Китай продължава да се забавя заради отслабващите инвестиции. Брутният вътрешен продукт на азиатската страна нарасна с 6% на годишна база през третото тримесечие, което е най-бавното му темпо на растеж от 90-те години на миналия век и под очакванията за 6,1%.

Тази седмица МВФ прогнозира допълнително забавяне в бъдеще с очаквания за икономически растеж от 6,1% през 2019 г. и 5,8% през 2020 г.

Друг риск за Китай е, че търговската война със САЩ продължава да носи висока несигурност, като задълбочаващото се глобално забавяне може допълнително да натежи на перспективите за китайската икономика.

МВФ намали тази седмица прогнозата си за глобалния растеж за пети пореден път, като очакванията за 3-процентен ръст са най-ниските по 2009 г. насам, когато световната икономика се сви. Фондът ревизира и прогнозата си за следващата година до 3,4%.

За да разберете какво се случва с корпоративното търсене на дългосрочни кредити и продажбите на автомобили, прочетете цялата статия на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Станете почитател на Класа